Zavirimo malo u Dablin / Irska

Glavni i najveći grad Irske smješten je na istočnom dijelu irskog ostrva.
Njegovo ime je Dablin.
Naziv vodi porijeklo od staro-irske galske riječi Dubh Linn što bi u bukvalnom prevodu značilo “crni bazen”. (“Crni bazen” je bilo jezero gdje su vikinzi svojevremeno vezali svoje trgovačke brodove)
Prva asocijacija na ovaj grad su svakako njegovi pabovi. Temperature se kreću od 5 °C zimi do 19°C ljeti, tako da, ako se zaputite u Dablin dobro se obucite i spremite se za provod.

Ukratko, Irska je zelena zemlja Kelta i Vikinga, dvoraca, piva i  svetog Patrika…

dablin irska
Temple Bar Pub

Neke od zanimljiviosti vezane za Dablin

Najstariji pab u Isrkoj, “the Brazen Head” ,se takođe nalazi u Dablinu.
Na ovoj lokaciji se nalazi još od 1198-e godine.

Ulica O’Connell, koja više podsjeća na bulevar, je glavna ulica u gradu i gotovo je neizbježno da je ne vidite. Sa svojih 49m širine smatra se najširom ulicom u Evropi. 
Za ovu ulicu se veže duga i bogata istorija i važan je centralni dio Dablina. U njoj možete vidjeti nekoliko impresivnih građevina i velikih statua.

Grad ima dva centra, pored ulice O’Connell drugi centar je poznati Temple Bar – stara boemska četvrt koja je postala centar provoda i zabave.

U gradu se nalazi nekoliko starih dvoraca koji su uvijek primamljiva lokacija za turiste. Neki od njih su: Drimnagh, Ardgillan, Clontarf, Howth, Ashtown itd.
U Irskoj nije bilo kraljevskih porodica kao u drugim evropskim zemljama  pa su dvorci građeni isključivo za plemenske vođe ili su ih gradili anglo-normalnski doseljenici koji su u ta vremena pokušavali da osvoje Irsku.

Irci najviše vremena za društveni život provode u pabovima. U Dablinu se samo nalazi okruglo 666 registrovanih pabova.
Pabovi se nalaze posvuda širom Irske i Dablina.

dvorac dablin
Dvorac Dablin

Irci su poprilično dobroćudan i gostoprimiv narod i nije ni malo čudno ako vam priđu na ulici kada primjete da ste stranac kako bi vam pokazali put ili vas počastili starim dobrim hladnim pivom.
Bilo da ste na ulici ili u pabu, takve stvari će vam se stalno dešavati, Irci će vas stalno zaustavljati želeći da saznaju nešto o vašoj zemlji, narodu i kulturi.

The Hapenny Bridge je najstariji most u gradu, a ime je dobio zbog mostarine koja se naplaćivala pola penija sve do neke 1919-e godine.

Arhitektura Dablina je fascinantna i posebna. Kako bi izbjegli monotoniju, građani su kuće koje su manje više sličnih dimenzija, farbali u razne boje.

Najveći evropski park Phoenix se takođe nalazi u ovom gradu kao i Ulica Grafton koja je najskuplja šoping zona na svijetu.

Za ljubitelje provoda, istorije, kulture i umjetnosti, grad je prepun dešavanja, zanimljivh i atraktivnih događaja tokom cijele godine da je jednostavno nepogrešivo posjetiti ga.

Ostavite komentar