Vulkan “Božja planina” – najčudniji vulkan na Zemlji

“Ol Doinyo Lengai”, ili u prevodu sa Masai jezika “Božja planina”, je aktivni vulkan u afričkoj zemlji Tanzaniji koji se zbog temperature lave koju izbacuje djelimično razlikuje od većine ostalih vulkana na svijetu.
To je jedini vulkan koji izbacuje karbonatitnu lavu što čini da lava nikad ne prelazi 520°C, što je daleko niže od klasične lave čija temperatura prebacuje i 1000°C.
Smatra se da je počeo da se formira prije nekih 15.000 godina.

Ol Doinyo Lengai
Božja planina - vulkan

Gotovo duplo niža temperatura takve lave ne posjeduje dovoljnu toplotu da bi lava izgledala užareno crveno kako to inače biva sa većinom vulkana, već je lava u najvećoj količini potpuno crna i kliže niz vulkansku padinu kao neko crno ulje.
Zbog svoje strukture elemenata lava gotovo da nema silikonsku masu kao što je to slučaj sa većinom vulkana.

Slika iz 2008

Karbonatit je magma obogaćena mnogim alkalnim elementima kao što su kalcijum, sodijum i karbon dioksid.
Veći dio lave klizi niz padinu brzinom ne većom od 10km/h što čini da veoma lako mijenja pravac kretanja. Neposredno nakon hlađenja lava se pretvara u bijeli prah.
Nekoliko starih ugašenih kratera istog tipa nalazi se u neposrednoj blizini ovog vulkana.

Vulkan sam po sebi ima 2 kratera.
Južni krater koji je ispunjen pepelom i koji nije aktivan već vijekovima, i sjeverni krater koji je aktivan i eruptira svakih nekoliko desetina godina.

Na ovaj vulkan se organizuju i planinske ekspedicije. Uglavnom se na put kreće kasno naveče kako bi se do vrha stiglo u ranu zoru na izlazak sunca.
Temperature su visoke i do 40°C i poželjan je dodatni oprez.
Očevici tvrde da je pogled sa planine prekrasan, a sa vrha se prostire sjajan pogled na obližnje Natron jezero i planinu Kilimandžaro.

Vulkan i njegovo ponašanje možete pogledati na videu ispod.

Ostavite komentar