Upoznajte San Huan, staro srce Portorika

San Huan je jedan predivan gradić, tačnije glavni i najmnogoljudniji gradić Portorika, koji sam imao priliku posjetiti više puto tokom svog rada u Americi.
Ime San Juan u bukvalnom prevodu znači Sveti Jovan.
Ime je nastalo tako što je ostrvo Portoriko “otkrio” Kolumbo 1493 i nazvao ga Sveti Jovan Krstitelj (San Juan Bautista).

Portoriko (Puerto Rico) u prevodu znači “Bogata Luka”. Kasnije je preimenovan u Portoriko od strane Huan Ponse De Leona, koji je bio prvi guverner ostrva, jer je dolazilo do zabune oko imena ostrva San Huana i gradića koji je bio njegov centralni dio, danas poznatiji kao Stari San Huan.

15 godina nakon što je Kolumbo otkrio Portoriko, Huan Ponse De Leon je započeo kolonizaciju ostrva što je uzrokovalo protjerivanje lokalnih Indijanaca i dovođenje robova iz Afrike.

san huan portoriko
San Huan krasi jedinstvena arhitektura

Danas zakonski San Huan pada pod nadleznost S.A.D-a.
San Huan je poznat kao grad ograđen zidinama i jedan je od najstarijih američkih gradova koje su naselili Evropljani. Takođe je i jedna od najvećih i najproduktivnijih američkih luka.

San Huan se sam po sebi dijeli na tri unutrašnja lokaliteta, a to su Stari San Huan, plaže i odmarališta.

san huan posjeta
Jedna od mojih slika sa tvrđave u San Huan-u

Arhitektura i kultura

Ovaj grad u kom se pretežno govori španjolski (španski), je oblikovan više od 400 godina i danas je jedan kompletan urbani grad koji odiše svojom baroknom, renesansnom i gotskom arhitekturom.
Pomalo dramatičan stil gradnje sa svojim detaljima, lukovima i bojama zrači svojom jedinstvenošću i to je nešto što ovom gradiću daje dušu.

U atraktivna utvrđenja starog grada spadaju La Fortaleza, tri San Felipe Del Moro tvrđave, kao i veliki dio gradskog zida izgrađenog između 16 i 19 vijeka radi zaštite od napada koji su prijetili sa mora. Ove zidine dio su istorijske baštine San Huan-a a La Fortaleza je uvedena na Unesco-vu listu svjetske baštine.

Portorikanci su imali nekoliko sukoba tokom istorije, počevši sa napadima holandske ekspedicije u 16-om vijeku, pa do Anglo-španskih sukoba koji nisu okončani u Evropi, nego su se prenijeli na engleske i španske teritorije u Americi.
Takođe, zabilježeni su i napadi Francuske na ovu špansku koloniju.

Još jedna moja slika - statua Kolumba

Kao grad od bogate istorije i kulture San Huan je osim arhitekture pun raznih spomenika, spomen ploča svojih heroja i muzeja.
Čast mi je bila posjetiti jedan muzej koji se nalazi u tvrđavi grada i vidjeti staru ratnu opremu, topove, oklope, razne srednjovjekovne rekvizite, kao i unutrašnjost tvrđave koja miriše na srednji vijek. Gotovo da osjećate kao da ste u tom vremenu i da bitka samo što nije počela.
Neki od poznatijih muzeja u gradu su: muzej Pabla Kasals-a, indijanski muzej, dom siromašnih (institut portorikanske kulture), dominikanski samostan, Bijela kuća, Roza kuća. Mala kuća, Kapara ruševine, muzej Dona Fele, muzej savremene portorikanske umjetnosti, arheološki muzej Adolfa De Hosta, muzej mora i još par manje poznatih muzeja.

Na videu ispod možete vidjeti na kratko iz vazduha izgled Starog San Huana.

Turizam i stanovništvo

San Huan danas ima nešto više od 347.000 stanovnika.
Turizam je jako bitan dio života Portorikanaca, a u taj prilog ide i činjenica da je prije Covid-19 dešavanja Portoriko posjećivalo između 3 i 4 miliona turista godišnje.
Naravno, za većinu tih posjeta su zaslužne luke u kojima se dokuju kruzeri koji krstare, dovozeći nekoliko hiljada ljudi odjednom.

Največi broj turista čine Amerikanci, Britanci, Francuzi, Englezi, Španci, Kanađani, Meksikanci, Brazilci i Azijati.
Uragan Maria koji je 2017 pogodio Portoriko uzrokovao je preko 100 milijardi dolara procjenjene štete, međutim već 2019, turizam je bio u punom jeku i stanje se potpuno vratilo u normalu.

Zanimljivo je još pomenti da se Portorikanci i Kubanci poprilično takmiče oko toga ko će ugrabiti više turista, ali ako ikad budete igdje u blizini, nemojte propustiti priliku da doživite i posjetite ovaj zadah bogate istorije.

Neke od mojih slika:  Slika 1,   Slika 2,   Slika 3,   Slika 4.

Ostavite komentar