Upoznajte Madagaskar, ostrvo prepoznatljive prirodne ljepote

Madagaskar je četvrto najveće ostrvo na svijetu, a nalazi se u indijskom okeanu nedaleko od obala jugoistočne Afrike.
Ako ste više ljubitelj turističkih avantura i putovanja u daleke krajeve gdje sve nije pretrpano turizmom i turistima, Madagaskar je vjerovatno ono što vam treba. 

lemur
Lemuri - samo na Madagaskaru

Ono što Madagaskar izdvaja od ostalog dijela svijeta je činjenica da na njemu živi više hiljada različitih vrsta flore i faune, od kojih je 85% jedino moguće naći na ovom ostrvu.
Veliki broj predivnih plaža, netaknuta priroda i pogled na okruženje koje će vas ostaviti bez daha su definitivno potvrda da je ostrvo potcijenjeno, imajući u vidu ne tako veliki broj turista koji se odluče da ga posjete.

Prvi zabilježeni kontakti stanovnika Madagaskara sa evropskim narodima započinju prije nekih 500 godina, kada je mornar iz Portugala Diego Diaz, odvojivši se od svoje flote koja se kretala prema Indiji, ugledao ostrvo i posjetio ga.

5 najboljih plaža na ostrvu

Nosy be

Nosy be je najpopularnija i ujedno najskuplja plaža na ostrvu. Nedaleko odatle možete posjetiti plantaže kokosa i vanile, ili krenuti u obilazak lokalnih vodopada. Ako budete imali sreće, na ovoj plaži je ponekad moguće vidjeti rijetku vrstu kita Omura.
Mitsio ostrva su poznata i kao Maldivi Madagaskara zbog svog bijelog pijeska i kristalno prozirne vode. Plaže su nevjerovatne a nedaleko se nalazi i par hotela u kojima možete odsjesti.

Nosy Iranja je plaža sačinjena od dva mala ostrva koja su povezana blagom pješčanom stazom koja je vidljiva uglavnom samo za vrijeme osjeke. Tokom godine razne vrste kornjača dolaze na ovo ostrvce da polože svoja jaja, pa je ostrvo poznato i kao ostrvo kornjača. Nedaleko od plaže se nalazi i svjetionik koje je dizajnirala ista kompanija koja je zaslužna za dizajn Ajfelovog tornja.

Nosy iranja
Nosy Iranja

Santa Marie ostrvce je prelijepo rajsko ostrvo koje je poznato u svojoj istoriji kao ostrvo gusara.
Nedaleko na njemu se nalazi gusarsko groblje na čijim spomenicima možete vidjeti tradicionalne gusarske simbole lobanje i kosti.

Anakao je plaža u jednom malom ribarskom selu, ukrašena raznobojnim čamcima koji se ljuljaju na blagim talasima tirkizno plave boje koji zapljuskuju dugu bijelu pješčanu plažu. Plaža je idealna za piknike, igre na plaži i ronjenje. Ako ikad pođete na ovu plažu, ne zaboravite kameru.

Još par zanimljivosti

Zastava Madagaskara

Na Madagaskaru se kao prvi i osnovni jezik koristi Malagasi.
U urbanijim krajevima mnogi ljudi koriste i francuski kao drugi jezik, a engleski gotovo da niko i ne govori.
Na ostrvu se pije pretežno flaširana voda a dostupna su i akoholna pića poput lokalnog ruma i piva.
Interesantno je da je u lokanim restoranima flaša piva često i jeftinija od flaše vode.
Posjeta Madagaskaru ne mora mnogo da vas košta, ali ćete za manje para morati da koristite taksi ili gradski prevoz.
Cijena posjete nacionalnim parkovima po danu je od 15 do 20 dolara.

U zavisnosti od lokacije, hotelske sobe sa vlastitim kupatilima se kreću od 10-15 dolara po noćenju a za 5 dolara ćete pojesti jedan dobar obrok u restoranu.
Madagaskar ima ukupno 64 aerodroma, od čega 1 veliki, 22 srednja i 41 manji.
Ako ikad odete u ovu zemlju imajte na umu da se namažete sredstvom protiv komaraca, zbog malarije i da nikad ne pijete vodu sa česme jer nije bezbjedno.

Broj stanovnika: 22.5 miliona
Glavni grad: Antananarivo

Plaža Nosy Iranja – snimak dronom

Ostavite komentar