Tragom daleke Tasmanije

Tasmanija je 26-to ostrvo po veličini u svijetu i nalazi se nekih 240km udaljeno od australijske obale.
Otkrio ju je Abel Tasman još 1642 godine. Najveći grad na ostrvu je Hobart u kom živi 40% stanovnika od ukupne populacije koja broji oko 541.000 ljudi.
Vjeruje se da je ostrvo bilo naseljeno Aboridžinima 30.000 godina prije britanske kolonizacije.

prirodne ljepote tasmanije
Prirodne ljepote Tasmanije

Tasmaniju još nazivaju i ostrvom jabuke. Postoje dvije verzije priče povodom toga: jedna je da je dobila naziv jer ostrvo podsjeća na oblik jabuke, a druga je jer je bila poznata po izvozu jabuka. 

Površinu ostrva bi mogli uporediti sa veličinom Irske.
Veći dio površine Tasmanije je zaštićen kao dio kulturne baštine ostrva u koje spadaju nacionalni parkovi i šumski rezervati. 2000km staza za hodanje su garancija da ćete u Tasmaniji definitivno uživati u šetnji.

Iako se smatra da je Holandija zemlja tulipana, manje je poznato da su tulipani uvezeni iz Tamsanije. Na ostrvu se takođe nalazi i najstarije drveće na svijetu, a neka od njih su stara između 1000 i 2000 godina.
Inače je ovo zemlja veoma guste vegetacije.

tasmanijski djavo
Tasmanijski đavo u stvarnosti
tasman
Tasmanijski đavo iz crtanog filma

Takozvani tasmanijski đavo se može naći samo na ovom ostrvu i on je najveći preživjeli mesožder u svijetu torbara.
Ove živuljke su danas svrstane pod ugroženu vrstu, a poslednjih godina primjetno je kako razvijaju otpornost na tumor lica koji ih je posljednjih godina najviše mučio, što i jeste dovelo do drastičnog smanjenja ove vrste.

Šta raditi u Tasmaniji?

Probijajući se vinskom stazom istočne obale, bićete očarani pogledom na krajolik obale Freycinet. Ova oblast je nadaleko poznata po dobrim vinima i svojim gurmanskim asortimanom. Organizovane su i male turističe ture koje vas vode u obilazak vinarija i degustaciju lokalnih proizvoda, kao i uživanje u zadivljujućem pogledu na ruralne i morske krajeve.

Što se tiče mora, uvijek možete posjetiti neke od fantastičnih tasmanijskih plaža, a neke od poznatijih su: Wineglass Bay, Boat Harbour Beach, Trousers Point, Bridport, Crescent Bay…i dr.

Burna istorija ovog ostrva za razliku od mnogih drugih mjesta na svijetu je poprilično bolje sačuvana kao kulturna baština. Istorija najčešće govori o brutalnoj prošlosti osuđenika, o pomorskom životu, rudarstvu i ranom industrijskom periodu.

Kada ste na ostrvu, ne morate daleko putovati da biste pronašli umjetnost na djelu. Tamo postoji sve, od malih umjetničkih radionica i prostora koje vode sami umjetnici, do muzeja svjetske klase, vrhunskih galerija savremene umjetnosti i fastivala vezanih za svako moguće zanimanje.

tasmania beaches
Binalong Bay, Tasmanija

Jedna od dokazanih činjenica je da Tasmanija ima najčistiji vazduh na svijetu kao i najčistiju kišnicu koju možete piti bez ustručavanja.
Kontraverzno, ali ovaj arhipelag sa preko 300 susjednih manjih ostrva je prvo bio zamišljen i korišten kao lokacija za izdržavanje kazni, nešto kao kod nas Goli Otok.
Starosjedioci su prvobitno ostrvo zvali Latruvita, tek početkom 19-og vijeka je preimenovano u Tasmanija.

Ostavite komentar