Švedska – skandinavski san i java

Švedska – skandinavski san i java / sa nešto od preko 10 miliona stanovnika ova zemlja se još zvanično vodi kao kraljevstvo, iako kraljevska familija ima više simboličku ulogu u zemlji.
Švedska je treća po veličini svoje teritorije među članicama evropske unije.

Iako poznata kao zemlja vikinga u prošlosti, Švedskoj možemo zahvaliti na mnogim izumima i inovacijama.

Švedski standard

Švedska dvorac na vodi
Dvorac na vodi

Švedska je poznata kao zemlja sa najvećim porezom na svijetu.
Rekli bismo kako je to katastrofalna pomisao, ali Šveđani to smatraju svojim blagom. Razlog tome je standard života koji im je takav sistem obezbjedio.
27% poreza je investirano u zdravstveno osiguranje, besplatno školovanje i mjesečne dodatke đacima, 5% poreza ulaže se u policiju i vojsku dok 42% odlazi na socijalno osiguranje.

Odlukom Švedske vlade očevi u Švedskoj dobijaju veliki broj slobodnih dana, pogotovo nakon što dobiju prvo dijete, kako bi imali dovoljno vremena da provedu sa djecom.
Naime, novim roditeljima se zajedno daje 488 slobodnih dana odsustva sa posla koje mogu međusobno podijeliti po dogovoru, jer se Šveđani takođe mnogo zalažu za jednakost polova.

Svi učenici do 16-te godine uzrasta dobijaju mjesečne dodatke koji su trenutno oko 130 evra, studiranje je besplatno a porodice sa više članova dobijaju dodatne novčane dodatke.

Švedska je prva zemlja u svijetu koja je uvela šestosatno radno vrijeme kako bi svoje građane učinila sretnijima i zdravijima.
Rezultati su pokazali da je učinkovitost te promjene pozitivno uticala na razvoj i povećanje kvaliteta posla jer se radnici osjećaju zadovoljnije i motivisanije.

Glavni grad

Štokholm

Štokholm – 1.600.000+ stanovnika – je jedan od najzelenijih i najčistijih gradova na planeti. Šveđani mnogo vode računa o ekologiji svoje zemlje dajući svijetu primjer kako jedna moderna civilizovana zemlja treba da izgleda.
Autobuse u ovom gradu pokreće metan dobijen iz otpadnih kanalizacija a grad reciklira skoro 90% raznog otpada.
Da se naslutiti, grad krase takođe mnogi parkovi.

Progres i inovacije

Švedska je takođe zabranila roditeljima da tuku svoju djecu, propagirajući pedagoški pristup djeci kao disciplinsku mjeru.
Nekih 100 godina unazad Švedska je bila jedna od najsiromašnijih zemalja Evrope.
Do promjene je došlo kada je zemlja počela da ulaže u infrastrukturu i svoje građane.
Kvalitetna edukacija u ovoj zemlji i stabilne političke odluke dale su svijetu nekoliko veoma uspješnih kompanija.

Neke od njih su Ikea, Skype, Spotify, H&M, Electroluxe itd.
Jedan od najprodavanijih muzičkih projekata ikad pop grupa Abba je takođe iz Švedske. Pojas koji koristimo u automobilima takođe potiče iz Švedske.
Još jedna jako interesantna činjenica je da Šveđani zbog visoke ekološke svijesti nemaju dovoljno smeća za reciklažu pa su ga počeli uvoziti iz susjednih zemalja.

Slike:
Zima u Štokholmukafić švedska kuća kraljevska palata

Ostavite komentar