Stara grčka prestonica, grad Nafplio

Danas smo, ni malo slučajno, odabrali grčki grad Nafplio.
Naime, Nafplio je simpatičan grad u predivnom okruženju, ukrašen divnom grčkom arhitekturom, koji je nekada bio prestonica i glavni grad Grčke sve dok to nije postala Atina 1834.
Grad danas broji oko 14.000 stanovnika i nalazi se na grčkom poluostrvu Peloponez.

palamidi napflio
Nafplio

Grad ima dugu i bogatu istoriju i bio je meta mnogih osvajača, od Italijana i Franaka, do Turaka.
Ostaci ruševina i kulturnih spomenika u gradu sami pričaju svoju priču, a neke od tih priča su ispisane tvrđavama Akronafplia i Palamidi.

Inače, Nafplio je jedan od najljepših grčkih gradova i omiljena je destinacija za grčke turiste i Atinjane. Tu se nalazi i prometna brodska luka, zato su u gradu nerijetko moguće gužve. 
Za ime grada se veže jedna legenda koja govori o tome da je Nafplio bio sin boga Posejdona i Amimoni. On je podigao istoimeni grad i tvrđavu koju je nazvao Palamid po imenu svog sina.

Akronapflia i Palamidi svjedoče o tome da grad datira negdje iz perioda osmog vijeka, a uprkos tome što je grad veoma mali, uspio je kroz istoriju da se odbrani od raznih neprijatelja. U tome mu je nesumnjivo išao u prilog strateški položaj i gradska utvrđenja.

Nafplio doživljava svoj procvat u doba vladavine vizantijskog carstva. Vizantijci su prepoznali strateški značaj i trgovinske mogućnosti grada.
1204 Vizantijci su dali Peloponez Francima (Franci su bili njemački narod koji je živio na teritoriji Italije u srednjem vijeku), koji su izgradili kasnije tvrđavu Akronapflia.

1390-te godine gradom dominiraju Venecijanci (Mlečani), oni učvršćuju konstrukcije dvije postojeće tvrđave, i grade treću poznatu pod imenima Bourtzi i “Petorica braće”.

Tokom 16-og vijeka grad i cijeli Peloponez okupiraju Turci i tek 1823 Grci uspijevaju da se izbore za nezavisnost. Tada je Nafplio postao prvi glavni grad nezavisne grčke države.

Šta raditi u gradu?

Osim navedene tri tvrđave koje morate posjetiti ako idete u ovaj grad, Naflio obiluje raznim atrakcijama za vidjeti. U srcu Nafplia nalazi se Sintagma trg na kom se djeca bezbrižno zabavljaju jer nema vozila. Tu možete otići na kolač, kafu, pivo ili vino, u neku od brojnih radnji.
Na trgu se nalazi i muzej arheologije koji vrijedi posjetiti.

Nedaleko odatle naići ćete na uske ulice starog dijela grada koje su pune života i u koji takođe ne zalaze automobili. To je dio grada u kom ćete stvarno uživati jer je ukrašen cvijećem i živopisnim objektima.

Najbolje je provesti vrijeme u što više dijelova grada kako bi ga iskusili u potpunosti, dok hodate strmim stepenicama i uživate u pogledu na more. Ako ogladnite, uvijek vam je nadomak neka dobra grčka kafana sa izvrsnom hranom.

Grad ima dvije plaže: Arvantiju i Karatonu, koje su pomalo izdvojene iz grada.
U gradu postoji još dosta objekata i baštine vrijedne pomena, ali potrudili smo se danas da vam bar malo približimo ovaj grčki biser, tako da, toliko za sad. 🙂

Ostavite komentar