Sibir – zemlja koja spava

Toliko ste puta čuli o Sibiru, da, ali vjerujem da će vam neke od narednih zanimljivosti približiti malo ovog hladnog giganta.

Sibir, dame i gospodo, se prostire na teritoriji od oko 13-miliona kilometara kvadratnih, što znači da Sibir sam zauzima 75% teritorije Rusije.
Sibir takođe sam čini 10% od ukupnih kopnenih površina na zemlji i sa nekih oko 34-miliona stanovnika najrijeđe je naseljena regija na svijetu.

Kada bi bio odvojena zemlja od Rusije, Sibir bi bio najveća zemlja na svijetu po veličini teritorije. Teritorijalno je veći i od SAD-a. Poznat je po svojim jakim zimama kada temperature znaju da padnu i do -70°C, mada su ljeta širom Sibira topla i u zapadnim dijelovima Sibira mogu doseći i do 37°C.

sibir na karti
Sibir na karti

Zanimljivosti vezane za Sibir

Ime Sibir potiče iz Mongolije, a znači “zemlja koja spava”.
Arheolozi su otkrili kosti neandertalca u sibirskim planinama koje navodno svjedoče da su ljudski preci naseljavali Sibir još prije 100.000 godina. Otkrivene su takođe i jako očuvane kosti mamuta stare oko 36.000 godina.

Pahulje snijega u Sibiru su daleko veće nego u ostalim dijelovima svijeta.  1971 godine u Sibiru je zabilježena pahulja dužine 30.5cm, što je vjerovatno i najveća pahulja ikad zabilježena.

Jezero Bikal u Sibiru je najdublje jezero na svijetu sa dubinom od 1600+ metara.
Svake zime to jezero zamrzne i kreira led debljine i do 2metra.

sibir
Crkva - Tobol'sk - Sibir

Više od 70% ruske nafte dolazi sa teritorije Sibira donoseći Rusiji ogroman novac.
U Sibiru se takođe nalazi rudnik dijamanata toliko velik da je nadletanje helikopterom zabranjeno, jer je nekoliko helikoptera bilo “uvučeno” u te džinovske rupe.

Djeca u sibirskim vrtićima izlaze na snijeg samo u donnjem vešu i polijevaju se hladnom vodom kako bi im se ojačao imunitet.

Priča se da je narod Sibira prije nego im je predstavljen alkohol konzumirao neku vrstu psihoaktivnih gljiva kako bi doživio “opijenost”, a kako neki siromašni pripadnici pojedinih plemena nisu mogli to da priušte, oni su molili bogate da im daju svoj urin nakon mokrenja kako bi ga popili i osjetili efekat gljiva koji se još mogao naći u hemijskom sastavu mokraće.

Alkohol je danas u Sibiru ogroman problem zavisnosti.

Sibirski Hasky
Sibirski Haski

Jedna od najljepših i najpametnijih pasmina na svijetu sibirski Haski potiče takođe iz istočnog Sibira.
Riječ Haski potiče od korijena riječi arktičkih eskima koje su engleski trgovci nazivali Huskimos – Huskies (Haski).

Još u vrijeme starih careva, Sibir je služio kao mjesto za izgon i progon političkih neistomišljenika i prijestupika. Ova oblast je tek došla na strašan glas raspadom SSSR-a kada su otkriveni užasno stašni logori i zatvori koji su Staljinu služili za kažnjavanje svih koji su bili nepodobni za vrijeme njegove diktature.

U Sibiru možete doći do jeftinih nekretnina.
Primjera radi – u pojedinim gradovima možete kupiti trosoban stan po cijeni od 20.000 eura, dok ćete isti takav stan u Moskvi platiti oko 700.000 eura.
Zemljište je takođe veoma jeftino, ali surove zime i netaknuta priroda u tom omjeru teško će se teško dopasti ikom drugom osim Sibircima koji su na to navikli. 

Pojedina sela u Sibiru su udaljena jedna od drugih od 50 do 200km. Cesta u takvim mjestima gotovo da nema a medvjed je kako bismo u šali rekli “domaća životinja”.
Kad smo već kod životinja, u Sibiru se nalazi zološki vrt u kom možete platiti ovcu ili neku drugu životinju i gledati kako je puštaju tigru da je rastrga pred vašim očima, malo kontraverzno, ali da…sam Sibir je takav.

U Sibiru se nalaze 3 grada sa preko milion stanovnika, i 20 gradova  sa preko 100.000 stanovnika.
Najnaseljeniji je Novosibirsk koji je vrlo dinamičan grad. To je inače grad došljaka i ljudi koji su pošli za nekim boljim životom i u potrazi za uspjehom kroz svoj naporan rad. 

U Sibiru nema prirodnih kataklizmi, nema opasnosti od terorizma, zrak je daleko čistiji i sve što trebate je da se jako dobro obučete. – To je otprilike način na koji Sibirci razmišljaju.
Zbog izrazito dugih zima koje se zadržavaju i po 9-mjeseci ovaj narod je naučio da izrazito cijeni ljeto.

Ostavite komentar