Šampanja – francuska oblast poznata po pjenušavom vinu

Na sjeveroistoku Francuske između Pariza i Lorein grada, nalazi se Šampanja (Champagne), istorijska provincija poznata po pjenušavom vinu šampanjcu.
Odmah i prije svega bih ovdje da presječem glavnu temu i da naglasim da je šampanjac jedini i pravi ono pjenušavo vino koje potiče samo iz ove oblasti, a ne kako to danas obično ljudi brkaju nazivajući šampanjcem bilo koje bijelo pjenušavo vino. To je isto kao kada bi Njemca zvali Šveđaninom samo zato jer obojica imaju plavu kosu.
(Šala mala – idemo nazad na Šampanju)

most šampanja
Most preko kanala u Šampanji

Šampanja je prije svega kroz istoriju bila poznata agro-kulturna regija istaknuta po svojim sajmovima.
Ipak, sudeći po legendi, šampanjac nije nastao u ovoj oblasti, već su ga donijeli monasi iz mjesta Languedok na jugu Francuske.
Nakon što su izučili kako napraviti pjenušavo vino ubrzo su došli do zaključka da je vino proizvedeno na plodnom tlu Šampanje daleko kvalitetnije nego vino koje su do tada proizvodili na jugu.

Granice Šampanje su jasno definisane i u njima se nalazi pet regija kojima je zakonski dozvoljena proizvodnja šampanjca.
Istorijska uloga ove regije znatno je uticala na napredak i brendiranje, kao i to što se nalazi nedaleko od Pariza, koji je mnogo uložio u promociju i marketing proizvoda, sela i ekonomije ove oblasti dajući im izlaznu kartu u svijet.

šampanja
Šampanja - vinogradi

Tipovi grožđa koji se najviše uzgajaju u Šampanji su Šardone i Pino Noar (Chardonnay, Pinot noir).

Šta vidjeti u Šampanji?

Netre-Dame katedrala u Reimsu je bila mjesto krunisanja francuskih kraljeva a danas služi kao sjedište regionalne nadbiskupije.
Katedrala je izgrađena na mjestu nekadašnje crkve koja je izgorjela u požaru početkom 13.vijeka.
Danas je glavna atrakcija u Reimsu poznata po svojim kipovima, impresivnim kapijama i tornjevima.

U ovom objektu ćete moći vidjeti mnogo kulturnih zaostavština iz francuske istorije.
Crkvena riznica izlaže predmete stare preko 8.vijekova, od kojih neki potiču upravo iz francuske revolucije.

Posjetioci su najčešće zapanjeni arhitekturom građevine i vitražima koji ukrašavaju oltar i hodnike katedrale.
Tu su naravno poznati sjeverni i južni “ruža prozori” koji krase katedralu.

katedrala u reimsu
Katedrala Notre-Dame u Reimsu

Kuća Mam (Mumm) je jedna od najpoznatijih vinarija Šampanje osnovana u drugoj dekadi 18 vijeka od strane tri njemačka brata koja su svoje znanje u proizvodnji vina donijeli u Šampanju.
Razni članovi ove loze se već dva vijeka bore da održe kvalitet i dobar glas o šampanjcu koji proizvode, a u tome im je znatno doprinjela modernizacija opreme krajem prošlog vijeka.

mumm kuća
G.H Mumm

Tau palata je pripadala nadbiskupu iz Reimsa a veže se takođe za francuske kraljeve koji su krunisani u Notre-Damskoj katedrali, dok se sam banket održavao u ovoj palati.
Danas se u njoj održavaju kulturni događaji grada Reimsa.
Tau palata, muzej svetog Remi-a i Notre-Dame katedrala su pod UNESCO-vom zaštitom svjetske baštine od 1991.

tau palata
Tau palata

Muzej Sv.Remi je muzej arheologije i umjetnosti smješten u bivšoj Sv.Remi opatiji koja je od 1099-te godine čuvala mošti svetog Remigija koji je bio biskup od Reimsa. Tu se nalazila i Bazilika sveti Remi, osveštana 1059, koja je bila crkva te opatije.

sveti remi
Muzej Sv. Remi

To bi bile neke od par stvari koje bi izdvojili kao turističke atrakcije u ovoj oblasti, naravno, spektar onoga što Sampanja nudi je mnogo velik da bi se sažeo na ovu našu stranicu.
Malo vizuelnog iskustva iz ove provincije i vinograde zbog kojih je poznata možete doživjeti na videu ispod.

Ostavite komentar