Riponjina jama – pećina otkrivena u blizini Bosanskog Petrovca

Na lokalitetu sela Smoljana kod Bosanskog Petrovca nalazi se pećina Riponjina jama čije je istraživanje počelo tek u ljeto 2019-te godine.
Sve je počelo kada je lokalni mještanin Siniša Mrđa zajedno sa Aleksandrom Peganom, članom banjalučkog speleološkog društva i jednim članom njegovog tima, u ljeto 2019-te prvi put se spustio u “jamu”.

smoljana pećina
Riponjina jama - Smoljana, Bosanski Petrovac

Za jamu, za koju se smatra da bi mogla biti jedna od najstarijih pećina u Evropi, Siniša je znao od svog ranog djetinjstva. Sjeća se kako mu je djed govorio uvijek da joj ne prilazi kako ne bi pao u nju, jer tada niko nije mogao da zna šta je u toj jami, niti se iko ikad usudio da to istraži.

Kada su se spustili u pećinu imali su šta i da vide.
Pećina je kako su izjavili podijeljena u četiri nivoa, od kojih im je treći navodno bio nainteresantniji.
Obiluje motivima speleološkog nakita, visokim stalagmitima, pećinskim crtežima i tapetama, a otkrili su i dvije nepoznate vrste insekata koje su poslane u Zagreb na analizu.

Jedini tragovi vanjskog svijeta (osim slijepih miševa) koje su našli su skelet vuka, koji je vjerovatno nekada davno upao u jamu i granatu, koja po svim prilikama potiče iz drugog svjetskog rata.

pećina petrovac
Unutrašnjost pećine - selo Smoljana

Spustivši se vertikalno konopcem nekih 70 metra do prvog nivoa, nastavili su hodati i spuštati se do samog dna.
Na dubini od 155 metara došli su do dna pećine, gdje su otkrili još tunela koje tek treba istražiti. 
U pećini se nalazi i najviši pećinski stub u Evropi koji je visok 33m.

Kako su ovi zaljubljenici u prirodu i ektremne sportove naveli, istražili su oko 550m pećine, a uz dodatnu opremu planiraju da nastave sa istraživanjem.

smoljana pećina
Prirodni pećinski ukrasi

Članovi ovog hrabrog tima se nadaju da će lokane vlasti pomoći u istraživanju ovih bogatih dubina i da će Riponjina jama biti magnet za turiste i speleologe širom svijeta.

Lokalna vlast je odgovorila na ovu potencijalnu ideju i zamolila nadležne federalne institucije za pomoć kako bi se pećina učinila pristupačnijom i otvorenijom za avanturiste.
Jedan od prvih koraka kako su izjavili predstavnici federalne uprave biće da se riješe imovinsko-pravni odnosi, jer se pećina nalazi na privatnom posjedu.

Zanimljivo je napomenuti da se u okolini Smoljana nalazi još sedam sličnih jama koje nisu istražene, koje bi mogle doprinijeti razvoju lokalnog turizma ako se ispostavi da imaju slične potencijale kao aktuelna Riponjina jama.

Ostavite komentar