Puerto Princesa podzemna rijeka – Filipini

Filipini, iako zemlja trećeg svijeta, sa više od 7000 ostrva posjeduju ogromno bogatsvo prirode, netaknute prirode, čak i mnoštvo nenaseljenih i neotkrivenih ostrva.

Nacionalni park Puerto Princesa je jedno od poznatijih turističkih atrakcija ove zemlje, a nalazi se na zapadnoj obali filipinskog ostrva Palawan.

Park je od 1999 pod zaštitom Unesco svjetske baštine.
Ono što ovo mjesto čini privlačnim je apsolutno jedan fascinantan i kompleksan sistem pećina koji se ne može vidjeti nigdje drugo na svijetu, prašume, netaknuta priroda i veoma bogat svijet flore i faune.

Podzemna rijeka Puerto Princesa

puerto princesa
Unutrašnjost pećine podzemne rijeke Puerto Princesa

Jedna od glavnih atrakcija koja privlači turiste u ovom nacionalnom parku je podzemna rijeka Puerto Princesa koja je 2012 uvrštena pod “7 novih svjetskih čuda”, dok je Palawan, ostrvo u kom se ovaj park nalazi proglašeno za najbolje ostrvo na svijetu.

Sam ulaz iz spoljne tirkizno-plave lagune u pećinu djeluje magično. Jedino što vas može pomalo iritirati pri posjeti je ogroman broj turista i turističkih ekskurzija koje se organizuju konstantno kroz pećinu.
Unutrašnjost pećine je apsolutno remek djelo prirode koje oslikava hiljade, ako ne i milione godina predivno oblikovanih zidina koje izazivaju strahopoštovanje.

puerto princesa sismisi
Šišmiši u unutrašnjosti pećine

Sam ambijent i dozu adrenalina podiže i zvuk šišmiša koji su nastanjeni po zidinama unutrašnjosti pećine. Svakako neprijatno za one koji se groze ovih malih stvorenja, jer ćete tokom cijelog puta kroz pećinu oko sebe imati na hiljade slijepih miševa u letu, a njihov zvuk koji podsjeća pomalo na veoma glasne zrikavce, cijelom doživljaju daje dozu jeze i mističnosti podzemlja.

Zanimljivosti

Rijeka Puerto Princesa je duga nešto preko 8,2 km od čega je 4.3 km lako dostupno za turističke posjete, dok je za ostalih 3,9 km potrebno dobiti posebnu dozvolu.
Rijeka se još naziva i podzemna rijeka Svetog Pavla (Saint Paul river), jer se zaliv Svetog Pavla nalazi sjeverno od rijeke.

Pojedine formacije na unutrašnjosti pećine podsjećaju na oblike životinja, voća, religijskih figura i ženskih silueta bez odjeće. 
Naučnici su u pećini otkrili drugi sprat rijeke što ih navodi na pretpostavku da se u pećini nalaze još uvijek skriveni vodopadi.
Turisti kroz pećinu putuju na čamcima od fiberglasa i obavezni su da nose kacige i sigurnosne prsluke.

Na videu ispod možete pogledati mali djelić iskustva u Puerto Princesa pećini.

Ostavite komentar