Pamukkale i Hierapolis – zanimljivosti iz Turske

Nedaleko od grada Denizlija na jugozapadu Turske nalazi se jedan predivan kompleks prirodno formiranih mineralnih i termalnih ljekovitih izvora.
Ime Pamukkale u prevodu sa turskog bukvalno znači “palata pamuka”.
Zidovi ovih bazena su formirani od kalcijuma, a bazeni se u spa svrhe koriste još od 200-te godine p.n.e.
Bazeni većinom nisu dublji od 1m a zimi je zabranjen ulazak u njih.

pamukkale grad
Pamukkale mineralni bazeni

Ova prirodna “banja” posjeduje 17 izvora u kojim temperature variraju od 35°C do 100°C, a smještena je u Menderes dolini gdje je klima umjerena tokom cijele godine.
Upravo na ovoj banji Rimljani su oko 180-te godine p.n.e izgradili prastari grad Hierapolis, a ove su bazene koristili za liječenje.

pamukkale terase
Pamukkale - mineralne terase

U ovim krajevima vlada mediteranska subkontinentalna klima i ljeta znaju biti poprilično topla.
Ako ikad u ljetnom periodu posjetite ove predivne bazene, preporučljivo je da ponesete šešir da bi se zaštitili od sunca i naravno sunčanice kako ne biste ostali zaslijepljeni reflektovanjem sunčevih zraka o jarko bijele boje minerala.

Hierapolis

hierapolis turska
Hierapolis - staro rimsko utvrđenje

Antički grad Hierapolis, kako smo već rekli, izgradili su stari Rimljani kao liječilište. U bukvalnom prijevodu sa grčkog Hierapolis znači “Sveti Grad”.
U ostacima ovog starog grada se nalaze razni prastari rimski i grčki spomenici, kupatila i hramovi, teatar i veliki nekropolis koji je pun sarkofaga, a cijela lokacija Hierapolisa zajedno sa Pamukkale bazenima je zaštićena kao UNESCO-va svjetska baština.

Tokom svoje rane istorije u ovom su se gradu miješali Anadolci, Rimljani, Grko-Makedonci i Jevreji.

Neke od interesantnih stvari koje možete vidjeti u Hierapolisu su Apolonov hram, martirijum Sv.Filipa, vizantijska kapija, nekropolis sa sarkofazima i vizantijska bazilika.
Kako sve to izgleda možete pogledati na videu ispod.

Ostavite komentar