Ovo možete vidjeti samo u Japanu

Japan je oduvijek bio prepoznatljiv po svojim unikatnim tradicijama i specifičnoj kulturi, ali posjeta Japanu ako ste stranac, može biti često pomalo i neočekivano neprijatna.
Naime, čini se nama ostatku svijeta, da Japanci nisu baš najtolerantniji prema strancima.
Kao jedna ostrvska zemlja sa dugom istorijom izolacije, Japan se u nekim aspektima svoje kulture razvio potpuno samostalno bez mnogo uticaja spoljnjeg svijeta. To zasigurno čini razliku Japana od ostatka svijeta, kojem neki od tih kulturoloških dijelova dijeluju u najmanju ruku čudno.

Japanski voz

Bez sumnje je da su Japanci jedan od najkreativnijih i tehnološki najrazvijenih naroda na planeti.
Nigdje drugo u svijetu nećete naići na vozove koji razvijaju brzinu preko 300 km/h ili na toalete u kojim svira muzika dok obavljate svoje potrebe. To je ono površno i već nadasve poznato o Japanu, ali ako kopamo malo dublje, naići ćemo na fascinantne stvari zbog kojih je ova zemlja posebno interesantna strancima. Čudno i drugačije nije nužno i loše, naprotiv.
Japanska kultura je ono što Japan čini jednim od najinteresantnijih mjesta na svijetu.

U nastavku vam donosimo nekoliko “čudnih stvari” iz Japana.

Šop zagrljaja

2012 otvoren je prvi “cuddle cafe” nazvan doslovno “spavajte-zajedno shop”, koji dozvoljava klijentima da spavaju pored žena po određenoj cijeni koja nije nimalo naivna.
Naravno, zabranjeno je dodirivanje žena tamo gdje ste već pomislili.
Cijene ovih usluga se kreću od 40 do 400 dolara, a vremenski možete uplatiti od 20 minuta do 10 sati  spavanja pored žene.

japan kafic

Kupka od rezanaca

Japan ima vijekovima poznatu tradiciju svojih čuvenih kupatila.
Ništa novo rekli biste ?
Jedno spa odmaralište u gradu Hakone, otišlo je korak dalje. Zamislite kupanje u svinjskoj supi sa rezancima od ramena.
“Ljudi zadnjih godina vode računa o svojoj koži i svjesni su važnosti kolagena koji je sadržan u našoj čorbi na bazi svinjskog mesa” – kaže kreator ove ideje Ičiro Furuja.
Ako niste ljubitelj kupanja u rezancima, ovaj spa centar još nudi kupke u zelenom čaju, sake kupke i još mnogo toga.

Festival plača beba

Očekivano, nije ugodno slušati plač beba, to znaju gotovo svi roditelji širom planete, ali na Nai Sumo festivalu bebinog plača, roditelji predaju svoje bebe sumo hrvačima u nadi da će njihova beba zaplakati.
Ovaj tradicionalni festival se održava u Sensoi hramu u Tokiju gdje sumo hrvači izlaze na pozornicu i uzimaju bebe u namjeri da ih rasplaču. Ovaj bizarni čin je tradicija više stotina godina, a vjeruje se da bebin plač rastjeruje demone u blizinu koji bi vam inače naudili.

Spavanje na poslu

spavanje na poslu

Bilo gdje u svijetu spavanje na poslu je neprihvatljivo.
Pogađate, osim u Japanu.
Japanci smatraju naime da je spavanje na poslu znak posvećenosti poslu i da mnogo radite.
Neke kompanije dozvoljavaju radnicima da odspavaju 30 minuta bilo kad između 1 i 4 oasa iza podne.

Ovu praksu Japanci su nazvali Inemuri i to je kod njih već vrlo poznat pojam.

Iskrivljeni zubi "trend"

Svako ko je prošao kroz pakao popravki zuba i trudio se da ih ućini ravnima i ispravnima, reći će da je ovo nešto najbizarnije što su do sad čuli.
Poslednjih godina u Japanu je rastući trend među mladim djevojkama ugrađivanje kapica na očnjacima, koji njihovom osmjiehu daju neku vrstu izgleda krivih i pretrpanih zuba.
Ovaj poduhvat je poprilično skup, srećom po potrebi kasnije može se ukloniti.

Napojnica je uvreda

japan pare

Neshvatljivo vam je zar ne ?
Dok u većem dijelu svijeta napojnica ili bakšiš se smatra gestom kulture i poštovanja prema uslužniku, u Japanu je to uvreda.
     Većina Japanaca smatra da je dobra usluga standard i ne vide zašto bi plaćali dodatno za usluge koje su već naplaćene i imaju svoju cijenu.
     Jedno od opštih pravila restorana u Japanu je da se napojnica ne daju osoblju, dovoljna je zahvalnost i fino ponašanje.

Zaposleni u hotelima takođe ne primaju napojnice iako u nekim slučajevima ako ih ostavite diskretno u koverti, to može proći.

Ulice nemaju imena

Većina japanskih ulica nema imena.
Sistem koji se koristi za poštanske adrese je pomalo komplikovan ili bar nama tako izgleda jer smo navikli da ulice imaju imena.
Adresa se unosi počevši od države ili prefekture, zatim idu grad, opština ili okrug, zatim broj bloka u gradovima ili broj zemljišta u provincijama.
Osim u Kjotu, i nekim gradovima u Hokaidu, većina japanskih ulica je bezimena…

Toliko o Japanu za sada, vratićemo se nekad sa još sadržaja, jer Japan je toliko bogata i kulturološki veoma zanimljiva zemlja…

Ostavite komentar