Olimpija, Grčka – mjesto gdje Bogovi stvoriše sport

Grčka – zemlja koju sam kao dijete imao priliku posjetiti i provesti u Atini gotovo godinu dana, ostavila je toliko veliki uticaj na mene da je smatram odgovornom za dio moje današnje ličnosti.
Kultura i posebnost kojom ova zemlja zrači, imajući u vidu svo bogatstvo filozofije, kulture, istorije i nauke koja potiče iz nje, na momente me jednostavno tjera da se naježim, jer to je nešto što se mora iskusiti i isprazno je o tome pričati.
Danas ćemo načeti samo djelić istorije ove nevjerovatne zemlje.

Olimpija

olimpia grčka 1
Olimpija

Na sjevero-zapadu Peloponeza, na lokaciji prvobitnih olimpijskih igara, nalaze se iskopine Zevsovog i Herinog hrama sa ostacima dvorane za gimnastiku i stadiona iz doba rimskog carstva.
Olimpijada se održavala svake četiri godine u čast boga Zevsa.
Olimpijada se prvi put “po znanim podacima” održala 776-te godine p.n.e i od tada Grci računaju vrijeme.

Na ovoj svetoj zemlji mitoloških bića i zvijeri gdje je i sam Herkules imao mnoge bitke, mnogi prvi atletičari tog vremena su imali priliku da demonstriraju svoje vještine i budu začetnici sportske kulture olimpijskih igara.
Sudeći po arheološkim ostacima jasno je da je Olimpija bila mnogo više od sportske dvorane. Olimpija je bila svetilište.

Mjesto je bilo posvećeno Zevsu i ostalim bogovima sa hramovima posvuda okolo,, a ljudima je bilo otvoreno samo tokom olimpijade, i to je trajalo preko 1000 godina. 

Ovo svetilište je dobilo ime po planini Olimp, najvećoj planini u Grčkoj na kojoj su živjeli bogovi.

Olimpijske igre

Džinovska statua Zevsa od zlata i slonovače

Na olimpijadi su u staroj Grčkoj učestvovali samo muškarci, a ljudi su svake 4 godine imali priliku da dođu i dive se ogromnoj statui boga Zevsa napravljenoj od zlata i slonovače, koja ih je fascinirala i bacala u trans obožavanja.

Olimpijske igre su trajale sve do 393 godine nove ere kada ih je hrišćanski rimski car Teodosije veliki prozvao paganskim jer su se kosile sa pravilima hrišćanstva koje je tek zahvatalo svoj zamah.
Tek nakon duge 1503 godine, prve olimpijske igre su ponovo organizovane u Atini, tačnije 1896, a za to je najviše zaslužan Francuz Baron Pierre de Coubertin, koji je predstavio ideju koja je tada opet zaživjela.

Danas, na ovom istorijskom svetilištu u Olimpiji se nekoliko mjeseci prije svakih olimpijskih igara, i zimskih i ljetnih, pali olimpijski plamen uz pomoć sunca i ogledala koji se prije igara prenosi po svijetu do svoje konačne destinacije gdje se igre održavaju.

Plamen simbolizuje kontinuitet između starih i modernih olimpijskih igara i gasi se tek nakon što se ceremonija olimpijade završi.
Ideja za plamen takođe potiče iz stare Grčke, jer je plamen bio zapaljen na oltaru tokom igara, a mitologija govori da ga je Prometej ukrao od bogova.

Danas

olimpijske igre
Moderne olimpijske igre

U današnjoj turističkoj oblasti Olimpija možete posjetiti 3 muzeja:
– arheološki muzej,
– Arhimedov muzej i
– muzej antičkih olimpijskih igara.
Olimpijske igre se danas održavaju širom svijeta a dijele se na ljetne i zimske. Obuhvataju stotine sportskih disciplina i cijeli svijet je i danas pomalo opčinjen njima.

Plavi, crni, crveni, žuti i zeleni krugovi na olimpijskoj zastavi, koji su međusobno povezani, predstavljaju 5 kontinenata i sve nacije svijeta – olimpijsko jedinstvo.
Zvanična boja pozadine zastave iza krugova je bijela.

Video ispod je sjajni promo trailer zimskih olimpijskih igara 2014-te.

Promo video zimskih igara 2014

Ostavite komentar