Oaza Huakaćina, mali biser peruanske pustinje

Oaza Huakaćina je jedina prirodna oaza u pustinjama južne Amerike u kojoj živi oko 100 stalnih stanovnika, koji ugoste desetine hiljada posjetitelja svake godine. Zaključujete, ovi ljudi žive od turizma.

Oaza je nastala zahvaljujuči podzemnim vodama koje su uzrokovale rast biljaka i formirale malu vodenu lagunu u samom pijesku.
Ulažu se napori kako bi se sačuvala njena vegetacija sačinjena od drveća palmi, eukaliptusa i rogača.

huakaćina oaya u peru
Oaza Huakaćina

Okruženo pješčanim dinama ovo malo selo se nalazi samo par kilometara od obližnjeg Ica grada na jugozapadu Perua.
Ako odlučite posjetiti ovo mjesto, nećete vjerovati, nekoliko hotela gdje možete rezervisati boravak se nalaze u samoj oazi.

Hostel “Wild Rover” je jedan od novijih opcija u ponudi iz lanca poznatih Irskih hotela, sa barom koji radi do 1 čas iza ponoći, izuzetnom hranom i raznim zabavama koje prate takvu atmosferu.
Tu su još “Curasi” hotel iz kojeg ćete imati divan pogled na oazu i “Wild Olive”(divlja maslina) gostinjska kuća koja je prerađena porodična kuća locirana pored lagune, jako simpatično dekorisana, idealna za ljubitelje domaćinske i porodične atmosfere.

Aktivnosti i ponude

sandboarding peru
Sandboarding

Obzirom da je mjesto velika turistička atrakcija, ponuđenih aktivnosti vam neće manjkati.
Bez sumnje, najpopularnije atrakcije u Huakaćini su Sandboarding i vožnja dinskim Bagi vozilima.
Bilo da ste ekspert ili tek početnik, lako ćete se prilagoditi ovim aktivnostima jer možete birati između dina različitih veličina.
Sandboarding je u principu isto kao i snowboarding, samo po pijesku.

Organizovani obilasci su u 10 ujutru i u 16 naveče gdje ćete svjedočiti nevjerovatnom prizoru zalaska sunca. Obilasci traju oko 2 sata.

Legenda

Legenda govori kako je djevica po imenu Huakaćina dok je četkala svoju kosu gledajući se u ogledalo, obećala Bogu da se nikada ni u koga neće zaljubiti jer ju je on želio samo za sebe.
Tog dana je u ogledalu ugledala jednog Inka ratnika i odmah se zaljubila u njega.
Sveznajući Bog je to saznao i pretvorio je u sirenu, njene haljine su se razletjele i postale dine, a ogledalo udarivši o pod se pretvorilo u lagunu.

huakaćina legenda
Huakaćina - Laguna

Priča se da sirena u noćima punog mjeseca izlazi iz lagune, pjevajući samcima koji se zateknu u blizini, pokušavajući da ih namami u lagunu.

O Sečura pustinji

Sečura, pustinja u kojoj se nalazi ova oaza je najveća pustinja u južnoj Americi koja se prostire na površini od 5000 km².
Smatra se jednom od najsuvljih pustinja na svijetu.
Obzirom da je priobalna pustinja koja izlazi na okean, Pacifik određuje njene temperature koje se ljeti kreću od 25 do 38 stepeni, a zimi do 16 do 25 stepeni.

Skrivena oaza, snimak iz drona

Ostavite komentar