Novi Zeland – zemlja s’kraja svijeta

Danas ćemo malo da vam predstavimo Novi Zeland, zemlju ne tako različitu, a opet tako jedinstvenu i fascinantnu.
Novi Zeland je najizolovanija država na svijetu, sačinjena od 2 ostrva – sjevernog i južnog.
Zemlja se nalazi u Tihom okeanu na udaljenosti oko 1500km od Australije.
Ime ove zemlje na maorskom je Aotearoa što znači “zemlja dugog bijelog oblaka”.

Glavni grad je Wellington koji je drugi po veličini grad u Novom Zelandu. Najveći grad je Auckland.

maori kiwi
Maori - žene

15% stanovništva ove zemlje čine Maori, koji su prije nekih 800 godina doselili na Novi Zeland sa okolnih polinežanskih ostrva i obogatili ovu zemlju sa svojom kulturom i načinom života, koja je uprkos uticaju evropskih kultura posljednjih vijekova uspjela da očuva autohtoni polinežanski duh.

Dakako, veći dio stanovništva zemlje čine narodi evropskog porijekla i nešto daleko manje narodi Azije i okolnih ostrva.

Kako je jedna od generalno najudaljenijih zemalja na svijetu, gotovo od svih svjetskih većih centara i metropola, let do Zelanda je dug i skup, a i kada stignete, cijene vam takođe neće biti naklonjene.
Upravo ta izolovanost ostrva doprinijela je razvoju i bujanju flore i faune, čineći od njegovog prirodnog staništa mali raj na zemlji.

Novi Zeland je danas odlično uređena i predivna zemlja koju, ako ste veliki avanturista, vrijedi posjetiti.
Najpovoljnijim periodom za posjete se smatraju dani takozvane novogodišnje groznice, jer tada počinje pravi provod.

Wellington
Wellington

Par zanimljivosti o Novom Zelandu

♠ Himna Novog Zelanda je “God save the queen” (Bože čuvaj kraljicu), koja je i himna Engleske. Novi Zeland takođe ima i drugu himnu koja se manje koristi.

♠ Novi Zeland je prva zemlja koja je krajem 18-og vijeka ženama dala pravo da glasaju.

♠ Na ostrvu se nalazi brdo visine 300m koje se zove TAUMATAWHAKATANGI – HANGAKOAUAUOTAMATEA – POKAIWHENUAKITANATAHU, i to je najduže ime tog tipa na svijetu.

♠ Novi Zeland je smješten na području takozvanog tiho-okeanskog vatrenog prstena gdje se nalazi mnoštvo aktivnih vulkana, uključujući kultnu planinu Ruapehu, poznatija iz “Gospodara Prstenova” kao planina Doom.
Najveći grad se nalazi na polju od 54 vulkana, ali obzirom da je posljednja erupcija se dogodila prije nekih 500 godina, stanovnici se ne plaše mnogo.

Ruapehu slika
Ruapehu

Šta vidjeti na Novom Zelandu?

Ako želite da uživate idite u Queenstown (kraljičin grad), tamo vas očekuje sve od skijanja na vodi, vožnje motornim čamcima, raftinga, planinarenja i naravno “bungy jumping-a” sa kojim proradi i pravi adrenalin. Ako ste ipak za nešto mirnije varijante, tu su spa tretmani, kao i prilika za degustaciju nekih od divnih lokalnih vina i hrane.

Druga očaravajuća destinacija je oaza ostrva Waiheke koja je mješavina vinograda, maslinika, plaža, umjetničkih ateljea i kafića.
Tu imate priliku isprobati neka od najboljih domaćih vina direktno u vinogradima, sve sa pogledom na more.

U kulturnom srcu Zelanda, u mjestu Rotorua, koje je staro Maori pred-evropsko selo, možete posegnuti u iskustvo stare Maori kulture.

Ako ste ljubitelj prirode, posjetite neke od 13 nevjerovatnih nacionalnih parkova koji se prostiru na površini od 30.000km².

Na ostrvu se nalazi na stotine različitih plaža, mnoge od njih nude zabavu kao što su plivanje sa delfinima i krstarenja, turističke obilaske i rute…

Sve u svemu ogromno ostrvo da bi sve stalo u par riječi.
S’toga, ako ikad poželite otići na kraj svijeta, Novi Zeland vas čeka, a neke od divnih ljepota ove zemlje možete pogledati na videu ispod.

Ostavite komentar