Mistične ljepote ponoćnog sunca Norveške

Nesumnjivo je da je zbog svoje geografske lokacije Norveška jedna od zemalja sa sirovim i dramatičnim pejzažima, kao i nekolicinom interesantnih i ne tako čestih prirodnih pojava u svijetu.
Jedna je od par lokacija na planeti gdje se zalazak sunca pretvara u izlazak sunca i obratno, u zavisnosti od doba godine.

Fenomen poznat kao ponoćno sunce dešava se samo u određeno doba godine i vidljiv je najviše u predjelima Norveške koji su u blizini Arktika.
Ovaj fenomen se odvija u toku ljetnih mjeseci kada dan traje čak i do iza ponoći, dajući osjećaj kao da se budi rano jutro a ne da je kraj dana.

norveska ponocno sunce
Norveška zimi

O ponoćnom suncu

Ponoćno sunce je upravo ono kako i zvuči – sunce koje je vidljivo na nebu do kasno u noć.
Na sjevernom polu ovaj logički prirodni fenomen je vidljiv gotovo cijelih 6 mjeseci u godini zbog geografske lokacije sjevernog pola i načina na koji planeta Zemlja kruži oko Sunca.
Kako se pomjerate više južno, broj “dana” ponoćnog sunca se smanjuje. 

norveska ponocno sunce
Norveška - ponoćno sunce

Osim što duže traje, ponoćno sunce na sjevernom polu je daleko jače i svjetlije nego ako se krećete južno, recimo dalje u Norvešku.
Na sjevernom polu je to više kao mnogo sjajan pun mjesec, dok nešto južnije u Norveškoj nebo podsjeća na ranu jutarnju zoru.

Na sjeveru Norveške, na primjer, u mjestu zvanom Sjeverni Rt sunce je na nebu cijelih 1800 sati bez potpunog zalaska, što je ravno 72 dana.
Zalasci i izlasci sunca se gotovo pretvaraju jedno u drugo bez izražene tame i noći koja ih dijeli.

Kako se Zemlja dalje kreće po svojoj orbiti i nagib hemisfere se postepeno udaljava od Sunca, noćna tama se postepeno vraća i sa zimskim dobom donosi polarne noći.

Na videu ispod možete pogledati video snimak na kom je snimljen fenomen ponoćnog sunca u mjestu Tromso u Norveškoj.
Video snimak je napravljen u večernjim satima između 21:00 i 01:00.

Polarne noći

Ništa manje spektakularne nisu ni norveške polarne noći koje su sušta suprotnost ponoćnog sunca.
Dakle, možete li zamislit da većinu dana u zimskom periodu provedete u poprilično neprekidnom mraku gdje će vam najsvjetliji dio dana izgledati kao veoma rano jutro u zoru, a takav dan da vam traje nekih 5…6 sati?
– Pa, za vas ne znam, ali ja sam ljubitelj sunca.

Sjeverni i južni pol su zbog svoje pozicije na globusu izloženi takvom kretanju Zemlje da na smjenu proživljavaju 6 mjeseci dan, pa zatim 6 mjeseci noć. To je ono zbog čega u zavisnosti od naše pozicije na planeti proživljavamo smjenu godišnjih doba, ravnodnevnice, kratkodnevnice i solsticije.

Fizika i nauka su sve oko toga objasnili do sad, ali ipak kad se dublje o svemu tome zamislim, jako je fascinantno, mistično i na neki način zapanjujuće složićete se, sve što se dešava u našem i mikro i makro-kosmosu.

Ostavite komentar