Kopi Luwak – najskuplja kafa na svijetu!

U modernom svijetu gotovo je postala navika da su na cijeni neke ekstravagantne i neobične stvari, počevši od hrane, odjeće, izgleda i mnogo čega drugog. U ovom članku vam donosimo priču o “Kopi Luwak(prevod sa indonežanskog “kafa i cibetka”), najskupljoj kafi na svijetu.

Jeste li za kafu? Kontraverzno - najskuplja kafa na svijetu!

Ono što ovu kafu čini drugačijom od drugih je svakako način na koji se ona dobija, a to i jeste razlog njene cijene.
Za dobijanje ove kafe je zaslužna azijska cibetka (ili civet), koja se penje po visokom drveću arabusta jedući trešnje kafe dok su još sirove.
Ona preradi prvo voćni dio ove biljke, a izbacuje tvrdu unutraćnjost iz koje se kasnije preradom vade zrna kafe.

Nakon što cibetka izbaci zrna iz organizma ona se sakupljaju, peru, fermentiraju i na kraju izlaze na tržište.

Cibetka

Cibetka je sisar i neka vrsta divlje mačke koja uglavnom obitava u tropskim predjelima južne Azije i Afrike.
Postoji oko 38 znanih podvrsta ove životinje, a u zavisnosti od podvrste mogu biti biljojedi, mesojedi ili svaštojedi.
Da bi se dobilo oko 300 grama Kopi Luwak kafe potrebno je oko 1 kg izmeta ove životinje.

cibetka kopi luwak kafa

Proces dobijanja

Trešnje kafe najčešće sadrže po 2 zrna kafe u svome jezgru. Cibetka obožava trešnje kafe i smatra se da bira samo najkvalitetnija zrna kafe na drvetu.
     Nakon što trešnja kafe prođe kroz želudac cibetke, voćni dio se rastvori u organizmu dok se jezgro izbacuje iz organizma jož uvijek u ljuski, gotovo neprerađeno. Zbog enzima koji se nalaze u crijevima ove životinje neutrališu se gorčina i kiselost zrna kafe dajući joj specifičan miris, povećavajući joj kvalitet.
     Nakon sakupljanja izmeta cibetke, ova zrna se peru, fermentiraju i suše na suncu.

Jeste li za kafu? Kontraverzno - najskuplja kafa na svijetu! indonezija

Kada su dovoljno suha udaraju se drvenim motkama kako bi ljuska na njima popucala. Poslije toga se zrna kafe ručno prebiraju da bi se odstranila oštećena zrna. Nakon toga kafa se peče.
Kroz sve te procese prerade Kopi Luwak će izgubiti na težini, tako će od 10 kg sakupljenog cibetkinog proizvoda na kraju da se dobije oko 2 kg gotovog proizvoda.

Cijena

Cibetkinu kafu uglavnom sakuplja lokalno stanovništvo Indonezije, Filipina i Tajlanda. Popularnost kafe raste i koristi se širom svijeta, što je neke u južnom kraju Azije potaklo i na uzgoj cibetki.
Za kilogram pržene Kopi Luwak kafe trebali bi izdvojiti od 500 do 800 dolara, dok u nekim kafićima u Japanu i Londonu može vam biti naplaćeno od 50 do 70 dolara za samo šoljicu ovog elitnog napitka.
Godišnje se u prosjeku proizvede oko 500 kg ove kafe u svijetu a najviša znana cijena koju je neko platio za kilogram iste je 6000 dolara.

Ostavite komentar