Jahanesburg, grad zlata – Južna Afrika

Južna Afrika ima 3 glavna grada:
              – Pretoria (izvršni)
              – Bloemfontein (pravosudni)
              – Cape Town (zakonodavni)
Najveći grad je Johanesburg sa nešto manje od 6-miliona stanovnika, koji je i glavni grad najbogatije provincije Gauteng.
Većinu stanovnika ovog grada, nekih skoro 80%, čine crnci afričkog porijekla, oko 14% bijelci, uglavnom evropskog porijekla, a ostalo su Azijati i ostali.

johanesburg grad
Johanesburg

Iako je danas metropola, Johanesburg je nastao tek neke 1886 godine sa otkrićem zlata koje je mnoge kao magnet privuklo na ove prostore gdje su se vremenom nastanili i ostali.
Grad je nekada bio dio nezavisne republike Afrikaner koja je kasnije postala jedna od 4 provincije Južne Afrike imena Gauteng, što znači “zlatno mjesto”. Cijeli vijek razvoja, rasne segragacije i multi-kulturoloških sudara od ovog grada su stvoril šarenilo svega.

Grad je pun kontrasta, od ogromnih nebodera do oronunlih bedema, od visoko kvalitetnih univerziteta do rasprostranjene nepismenosti, od obilja bogatstva do velikog siromaštva.

Obzirom da se nalazi u oblasti čije su planine bogate mineralima, centar je velike trgovine zlatom i dijamantima i sjedište je mnogih banaka i korporacija.
Zbog svojih mineralnih bogatstava u brdima  Vitvatersrand, u samo prvih deset godina od otkrivanja u grad se doselilo oko 100.000 stanovnika.

Zanimljivosti

Trg Nelsona Mendele

Soveto naelje koje je nastalo kao predgrađe Johanesburga, od kasnih sedamdesetih do sredine devedesetih, bio je odvojen gradić naseljen afričkim radnicima koji su bili u potrazi za zlatom.
Ime mjesta potiče od skraćenice riječi “South-Western Townships” (jugo-zapadna varoš).
Soveto je bio rezervisan samo za crnce kojima nije bilo dozvoljeno da žive u drugim dijelovima Johanesburga, i bijelcima nije bio dozvoljen ulazak u ovo područje.

Danas je Soveto sa nešto više od 1.2-miliona stanovnika priznat kao dio Johanesburga, a naseljavaju ga pretežno crnci. U ovom dijelu Johanesburga govori se uglavnom Zulu jezikom, a inače u Johanesburgu postoje i engleska govorna područja, najčešće gdje su naseljeni bijelci, a takođe se koriste i razni drugi afrički jezici.

Pored nekoliko manjih potoka i vještačkih jezera, ovom gradu nedostaje vode, a politika Južne Afrike je uvela razne programe i ulaganja u projekte za rješavanje ovog problema, mada neki ogroman progres nije baš vidljiv.

Većina rudnika zlata zatvorena je još sedamdesetih godina a u svom aktivnom periodu iz ovih krajeva izlazilo je 40% svjetskog zlata.

Kultura i turizam

spomenik rudarima johanesburg
Spomenik rudarima - Johanesburg

Kao kulturno središte južne Afrike, Johanesburg je istaknuto područje za mnoge kreativne i kulturne industrije.
Grad posjeduje nacionalnu školu umjetnosti, umjetničku školu univerziteta Vitvaterstrand, južnoafričko baletno pozorište, umjetničku galeriju grada, kao i mnoge trgove, pozorišta, muzeje, galerije i biblioteke.
Ovo je jedan od najvećih gradova na svijetu koji nije izgrađen na rijeci ili jezeru, možemo kroz šalu reći da je izgrađen na rijeci zlata.
Čine ga brojni moderni neboderi u kombinaciji sa arhitekturom 19 vijeka, indijski bazari kao i afričke prodavnice tradicionalne afričke medicine.
Johanesburg godišnje posjećuje ugrubo između 3 i 5 miliona turista, taj broj varira u zavisnosti od godine, a jedna od  atrakcija turistima je životinjski svijet ove regije.

Životinjski svijet

Nedaleko od Jahenesburga, od 1-4 sata vožnje, nalaze se mnogi rezervati i safari parkovi puni divljih životinja.
Rezervati koji su udaljeni samo sat vremena idealni su za dnevne izletnike koji bi nakratno da provedu vrijeme u rezervatima, dok za posjetioce koji bi da u rezervatima provedu po nekoliko dana biće potrebno i do 4 sata vožnje.

johanesburg zirafe
Safari parkovi u Južnoj Africi

Lista rezervata koje možete posjetiti u blizini Johanesburga:

Ako se odlučite nekad da posjetite Johanesburg ili neke od njegovih okolnih rezervata, letovi su dostupni sa većine glavnih regionalnih aerodroma po cijeni karte nešto oko 500 eura, vjerovatno i jeftinije ako se rezerviše unaprijed, pa ko ima i želi, ovo je sjajna destinacija za izlet.

Ostavite komentar