Frigiliana, špansko selo

Kod nas postoji uzrečica kada nam je nešto nepoznato da kažemo “to je za mene špansko selo”. Bilo kako bilo, ovo je pravo špansko selo koje se nalazi u španskoj pokrajini Andaluziji i proglašeno je za najljepše naselje Andaluzije.

Špansko selo

Frigiliana reflektuje duh tradicionalne španske arhitekture.
Krasi je mnoštvo strmih ulica koje se prepliću kao lavirinti između naglašeno bijelih građevina zbog kojih se ovo mjesto još naziva i “Bijelo selo”.
Ulice su ukrašene cvijećem, fontanama i keramičkim mozaicima ručne izrade.
Na prvi mah pomislili biste da se nalazite na grčkom Santoriniju.

Smješteno na jugu Andaluzije, ovo divno selo nudi fantastičan pogled na nebo i otvoreno more.
Hodajući ulicama moguće je da ćete naići na crkvu Svetog Antonia koja je usklađena sa ostatkom arhitekture i bijele je boje.

Stvarna legenda

Naspram bjeline i ljepote ovog romantičnog sela nalazi se njegova krvava istorija kako to obično biva u mnogim mjestima na svijetu.

Andaluzijom su više od 600 godina vladali Mavari koji su znatno uticali na kulturu ovog podnevlja.
Čak i ime Al andaluza potiče od Mavara kojih su se oslobodili 1569 godine pobjedom katoličke kraljevske vojske Ferdinanda i Izabele.

Leganda kaže da su tada mnogi Mavari kako bi izbjegli da budu uhvaćeni od kraljevske vojske oduzimali sebi živote bacajući se sa brda El Fuerte (u prevodu “snaga”) u neposrednoj blizini. Arheološka istraživanja u samom podnožju brda potvrdila su da je legenda istinita jer su našli mnoštvo skeletnih ostataka starih nekoliko stotina godina.

Brdo El Fuerte je takođe jedna od popularnih atrakcija za turiste koji vole da šetaju i da se penju a kao nagradu za to dobiju fantastičan pogled na Frigilianu.
Inače, ako vas put ikada nanese u ovo bijelo selo, preporučeno je da idete u patikama, na videu
ispod možete vidjeti i zašto.

Frigiliana je takođe domaćin festivala koji se održava krajem avgusta svake godine pod nazivom “Festival tri kulture”, na kojem učestvuje veliki broj raznih izvođača koji nastupaju na glavnoj bini kao i razne performere širom ulica ovog mjesta.
Sibolički, to je festival koji prosljavlja spoj tri tradicije, muslimanske, hrišćanske i jevrejske.
Interesantno je pomenuti još da ovo selo ima nešto manje od 3300 stanovnika od kojih su 30% stranci koji su se doselili omađijani njegovim ljepotama.
Obzirom da je mjesto turistička atrakcija naići ćete na mnoge prodavnice lokalnih suvenira ručne izrade od raznih materijala.

Ostavite komentar