Dvorac Clervaux – Luksemburg

Luksemburg je mala zapadnoevropska zemlja sa istoimenim glavnim gradom, smještena između Njemačke, Francuske i Belgije.
Luksemburg je danas poznat prvenstveno kao centar mnogih administrativnih centara EU i posjeduje neke od najljepših istorijskih spomenika i građevina.
Jedna od njih je i dvorac Klervo (Clervaux).

clervaux castle
Dvorac Clervaux

U centru luksemburgškog grada Klervo (Clervaux) nalazi se istoimeni Klervo (Clervaux) dvorac koji datira iz 12-og vijeka.
Dvorac je bio potpuno uništen tokom drugog svjetskog rata u toku borbi između američkih i njemačkih trupa na ovim prostorima, gdje su Njemci spalili i srušili dvorac prisilivši američku vojsku na predaju.
Dvorac je danas potpuno obnovljen i služi dijelom kao muzej, a dijelom kao ured lokalne administracije.

Tokom vladavine Brandenburških gospodara u 15-om vijeku, dvorac je znatno uvećan i utvrđen.
Dvorac je još jednom proširivan u 17-om vijeku od strane plemićke porodice De Lannoy koja je dogradila dvorcu još nekoliko industrijskih objekata.
Danas, nakon što je odrađena potpuna restauracija dvorca, zadržao je svoj srednjovijekovni izgled spolja, ali iznutra, ruku na srce, to više ne zrači srednjovijekovnim duhom.

dvorac noću
Dvorac Klervo noću

Klervo je okružen petljom istoimene rijeke Klerv, smješten na stjenovitom brdu iznad grada na visini od 365 metara, što njegovoj veličini daje još veći akcenat.
Ono što je upadljivo prijatno je zelenilo koje se nalazi u većini vanjskih dijelova dvorca.

"Čovjekova porodica"

Edwarda Steichena

Na jednom od spratova nalazi se poznata zbirka fotografija Edwarda Steichena (1879-1973) pod nazivom “Čovjekova porodica” (The Family of man) , koja je nakon nekoliko priznatih svjetskih izložbi našla svoje utočište i ostala u dvorcu Klervo.
Ova zbirka fotografija prikazuje različite aspekte ljudskog bića.

Zbirka sadrži 503 fotografije od 273 umjetnika iz 68 različitih zemalja.
Edward ih je skupio i predstavio prvi put na izložbi u Njujorku 1955.
Ideja izložbe je bila da predstavi manifest ljudske jednakosti i podstakne mir među čovječanstvom.
Zbirka je bila izložena u 150 zemalja, a posjetilo je oko 10-miliona ljudi.

Obzirom da je ova zbirka fotografija jedna od najprivlačnijih atrakcija za turiste, ovaj put ćemo prikazati video sa nekim od sakupljenih fotografija Edwarda S. koje su izložene unutar dvorca.

Ostale prostorije u dvorcu služe manje više za usluge lokalne aministracije. Dvorac je otvoren za posjete svakim danom osim ponedjeljka od 10 do 18 časova, a tokom januara i februara je zatvoren za posjete.

Ostavite komentar