Dubai – grad rođen u srcu pustinje

Da, svi već znamo za Dubai i nema toga ko pri izgovoru tog imena odmah ne pomisli na nevjerovatnu arhitekturu, bijesna kola i fantastične nepresušne atrakcije koje Dubai nudi.
Danas ćemo ipak se potruditi da navedemo par zanimljivosti o ovom gradu “iz budućnosti”.

dubai slika
Dubai - grad gdje je sve moguće

Nastanak grada i sprovođenje ideje u djelo

Prije nego što je nafta otkrivena u Ujedinjenim Arapskim Emiratima pedesetih godina prošlog vijeka, ova zemlja je zavisila najviše od ribarstva i trgovine biserima koja je bila u padu.
Kada je 1969 godine zemlja počela da izvozi naftu, Emirati su doživjeli veliki ekonomski procvat a zemlja je postepeno postala regionalno turističko i trgovačko središte i mnoge njihove firme su počele sa ulaganjem ogromnog novca u inostranstvo.

Prihodi od nafte pomogli su Dubaiu da se brzo razvije, ali resursi su bili ograničeni, tako da danas samo 5% prihoda Emirata dolazi od nafte.
Glavni prihodi ove zemlje danas su u branšama turizma, vazduhoplovstva, nekretnina, finansijskih usluga i drugog…
Dubai je kao i mnogi drugi nerazvijeni gradovi tog vremena izgrađen po ugledu na zapad, sa idejom da se od nerazvijenog dijela svijeta izgradi moderni centar koji bi “naveo vodu na svoju vodenicu”, što je sa količinom novca koji je zemlja dobila od nafte bilo vrlo izvodljivo i uspješno.

Zanimljivo je napomenuti još da je grad dugi niz godina u svojim počecima imao problema sa kreiranjem sistema za vodu, jer Dubai nema prirodne izvore vode, a i gdje bi jelte kad je nastao iz pustinje, izgrađeni su ogromni pogoni koji pretvaraju morsku vodu u pitku, koji snabdijevaju cijeli grad.

Grad noću

Dubai danas

Danas je ovaj grad među jednim od najskupljih gradova na svijetu i proglašen je za jednu od najboljih turističkih destinacija, posebno za pripadnike muslimanske kulture. (zbog religijskih pravila isključivo i kulturoloških razlika jer su Emirati zemlja koja slijedi Islamsku kulturu)

dubai prije i sad
Poređenje - Dubai kroz godine

Kako bi se reklo, dok je lokomotiva gradila Čikago, Dubai su izgradili avioni šeika Muhameda.
Emirates Airlines je danas najveća avio kompanija sa oko 300 aviona koji lete u vise od 150 gradova svijeta.
Ova avio kompanija se razvila vremenom kao hobotnica pobijajući konkurenciju i osvajajući najudaljenije gradove svijeta, dovlačeći mnoge turiste u sam grad.

Kako Emirati nemaju zakon o zabrani diskriminacije, Dubai je bio jedna od glavnih destinacija za punjenje goriva otetim avionima, a šeik Muhamed je postao jedan od najiskusnijih pregovarača za otete taoce na svijetu, uključujući oslobodilačku vojsku Palestine, japansku crvenu armiju i podzemne ćelije njemačkih radikala. Tako je Dubai postao grad stabilnosti u nestabilnoj regiji sa autokratom koji je uspijevao u pregovorima sa velikim ulozima.

atlantis
Atlantis The Palm hotel

Gledajući moć i silovitost arhitekture ovog grada, ne možemo a da ne pomislimo o tome dokle ljudske mogućnosti sežu.
Grad je osmišljen da odiše aurom grada budućnosti i glamura.
Nema potrebe navoditi imena nekih od fascinantnih građevina jer je svaka od njih jedna nova knjiga.

Obzirom da grad izlazi na prirodni zalijev koji su lokalci nazvali rijeka Dubai, naučnici su raznim istraživanjima utvrdili da ne postoji opasnost od cunamija jer zalijev nije dovoljno dubok za takvo nešto.
Južni dio Dubaia prekrivaju velike morske pješčane dine koje vode do pustinje koja se zove Prazna Četvrt.

Dubai je posljednjih godina takođe bio kritikovan u više navrata za izrabljivanje i nepoštivanje prava radnika iz južne Azije.

Ako idete u Dubai, posebno u područje užeg centra grada, postarajte se da budete prikladno obučeni, bez golih ramena i kratkih suknji, žene su najčešće prekrivenih lica.
U toku Ramazana veoma je važno da poštujete (bar na javnim mjestima) pravila koja prate lokalni muslimani. Dakle, nema jela, pušenja, ni pića prije zalaska i poslije izlaska sunca.
Alkohol je dostupan u mjestima koje imaju dozvole za točenje ali nikako nije preporučeno opijati se na javnim mjestima.

Ako Dubai posjećujete sa svojim partnerom, izbjegavajte ljubljenje i držanje za ruke na javnim mjestima, taj čin se smatra nemoralnim i kao nepoštivanje islamske zajednice.

hijab

Vikendi u Dubaiu su petak i subota, a tim danima molovi i slični centri rade i do ponoći.
Istina je da ne morate biti bogati da bi posjetili Dubai, jer Dubai je sačinjen od 85% imigranata koji rade poslove koje bi uglavnom radili i kući za nešto veći novac i koji nisu stalni stanovnici grada.

Kriminal u Dubaiu je veoma nizak, gotovo da i ne postoji, a destinacija je idealna za ljude koji putuju sami.

Ostavite komentar