Drvo zmajeve krvi, Sokotra – Jemen

Na ostrvu Sokotra koje pripada jugozapadnoj azijskoj državi Jemen nalazi se jedinstveno drvo na planeti nazvano drvo zmajeve krvi.
Drvo je poprilično čudnog izgleda sa svojim “kišobranastim” oblikom krošnji, a ime je dobilo zbog crvenog soka koje proizvodi.

Kiše na ovom ostrvu rijetko padaju i upravo oblik drveta je zaslužan za njegov opstanak u teškim uslovima i suhoj vegetaciji.
Povremena magla u ovim krajevima se kondenzuje na krošnjama ovih stabala i kap po kap se spušta do korijenja održavajući ovo drveće u životu.

zmajeva krv drvo
Drvo zmajeve krvi

Drvo zmajeve krvi može rasti do 9 metara u visinu i živjeti do 600 godina, nažalost, zavedeno je pod biljke ugroženih vrsta i prijeti mu nestanak.

Lišće na ovom drveću raste samo na najmlađim granama krošnje i opada svake 3…4 godine dajući šansu novom lišću da izraste.
Crvenkasti sok po kom je drvo i dobilo ime se koristi od davnina za lijekove, karmine, čak i kao lak za gudačke instrumente.

Divan je osjećaj vidjeti ovo drveće uživo koje podsjeća na džinovske gljive, pogotovo ako ih je više na okupu.
Klimatske promjene čine da ostrvo posljednjih godina postaje sve suvlje a naučnici prognoziraju da bi u narednih 50 godina broj ovih stabala mogao opasti i do 40%.

sokotra drvo

Lokalno stanovništvo sakuplja crvenkastu smolu sa drveta iz već prirodno formiranih pukotina na stablima ili ih pažljivo zarezuju nožem kako bi podstakli tok smole po koju se vraćaju nakon godinu dana da je pokupe.

Od jednog drveta može se prikupiti nešto oko pola kilograma smole koja se kasnije prerađuje i pretvara u praškaste pločice koje jezivo podsjećaju na osušenu krv. Prerađena smola se dalje koristi u industriji u razne korisne svrhe.

Ratni sukobi u Jemenu koji su odnijeli preko 100.000 ljudskih života znatno su otežali planove za očuvanje ostrva Sokotre koji su bili u programu jemenske vlade.

Za sada, drvo je tu i postoji u službi raznim ljudskim potrebama i potrebama biljnog i životinjskog svijeta Sokotre. Nadajmo se da će ekolozi pronaći način da se ova simpatično jedinstvena biljka očuva.

Legenda

Ovo ostrvo je bilo dio važne trgovinske saradnje Bliskog istoka, Indije i mediteranskih zemalja.
Smatra se da su indijski trgovci sa sobom donijeli i neke mitove indijske tradicije, a jedan od njih pominje borbu do smrti između zmaja i slona na tlu ovog ostrva iz čije je krvi izraslo ovo drvo.

Video – Ostrvo Sokotra

Ostavite komentar