Drakulin dvorac u Rumuniji

Da bi počeli priču o Bran dvorcu, kojeg još nazivaju i Drakulin dvorac, prvo ćemo reći par riječi o samom Vladu Cepešu, poznatijem kao grof Drakula III, koji sa ovim dvorcem nema gotovo nikakve veze.

Par riječi o grofu Drakuli

Vlad Cepeš Drakula je bio surovi rumunski vladar koji se borio za očuvanje hrišćanstva na istoku Evrope.

Bio je surov prema Turcima i onima koji su ih podržavali, nemilosrdno ih ubijajući na najsurovije načine, od kojih je najpoznatiji nabijanje na kolac.

Njegov otac Vlad II Drakul je bio član “reda zmaja” koji je osnovan da štiti hrišćanstvo.
Tako je njegov otac dobio nadimak “Dracu” – što znači zmaj, a Vlad Cepeš nadimak “sin zmaja” što se na rumunskom izgovara Draculea – Drakula.

Kasnije je ovaj vladar (Vlad Cepeš) poslužio kao inspiracija za roman “Drakula” Brama Stokera.

Drakulin dvorac - Bran dvorac

Ova građevina je srednjovijekovni dvorac i spomenik, koji se nalazi u okolini Brašova u Rumuniji, i od velikog je kulturnog značaja za ovu zemlju.

Inače, dvorac je lociran u rumunskoj regiji zvanoj Transilvanija, koju naseljava nešto preko 5-miliona Rumuna, a specifična je po tome jer su neka od sela u toj oblasti sačuvala starinske običaje, zanate i kulture, gdje još uvijek možete doživjeti ono što je u modernijim regijama na neki način već uveliko isčezlo – nazovimo to “duh prošlosti”.

Dvorac zrači misterijom i kroz istoriju ima mnogo nejasnih i nerazriješenih stvari koje su za njega vezane, a jedino što ga veže za pojam “Drakule” je što se pominje u Stokerovom istoimenom romanu.
Nesumnjivo je ovaj irski pisac dao svoj veliki doprinos rumunskoj popularnosti i kulturi. 

drakulin dvorac
Dvorac Bran - Drakulin dvorac

Iako je prošlo više od stotinu godina od kada je napisan roman o Drakuli, Transilvanija i dalje privlači pažnju velikog broja turista.
Dvorac potiče iz perioda 13-og i 14-og vijeka a izgradili su ga tevtonski vitezovi.
Kroz istoriju je bio od velikog vojnog i strateškog značaja, a početkom 19-og vijeka bio je i rezidencija britanske kraljice Marije i njenog muža, rumunskog kralja Ferdinanda.

Ova baština i danas pripada toj kraljevskoj lozi koja ga je obnovila i danas ga pretvorila u muzej.

drakulin zamak 1920
Slika dvorca iz 1920 - period kada je pripao kraljevskoj porodici

Dvorac se nalazi na 200 metara stjenovitom uzvišenju sa panoramskim pogledom na okolinu.
Posjeduje oko 50 prostorija i većina namještaja i enterijera pripada samoj kraljevskoj porodici.

Hodajući kroz hodnike i tunele dvorca uvidjećete kako su motivi vezani za priče o Drakuli vješto i planski uklopljeni u enterijer i zaostavštine kraljevske palate, zato nije čudo zašto ovaj zamak privlači mnogo turista.
Manje-više, cijela priča je plod mašte i imaginacije kreirane oko jedne horor priče inspirisane srednjovijekovnim vladarom, koja je vješto iskorištena u turističke svrhe.

Posjete dvorcu su dostupne od početka aprila do kraja septembra, a dvorac godišnje posjeti oko pola miliona ljudi.

Još par zanimljivosti o Vladu Cepešu - Drakuli

Vlad je, kako rekosmo već, zapamćen kao najsuroviji vladar svoga vremena.
Svojom surovošću zarađivao je poslušnost i strahopoštovanje od drugih.
Kada je izgubio saveznike u borbi, trovao je bunare i spaljivao sela kako turski okupatori ne bi imali šta jesti i piti.

Poznata je priča o tome kako je na kolac nabio hiljade turskih zarobljenika na jednoj livadi, čijom su scenom inspirisani mnogi današnji horor filmovi.

Legenda kaže da ga je zarobio rođeni brat Radu koji je bio na čelu turske vojske, i “navodno” ga zatvorio u ovaj dvorac, mada za to nema sigurnih dokaza, a u nastavku priče Vlad bježi iz pritvora i umire negdje u planinama 1476-te godine.

Ostavite komentar