Dobrodošli u Zanzibar – male čari Tanzanije

Nedaleko od obale istočne Afrike, udaljeno oko 33 kilometara u indijskom okeanu, nalazi se ostrvo Zanzibar.
Uz ostrvo Pemba i nekoliko manjih ostrva, Zanzibar se 1964 godine pridružio Tanganjiki stvorivši ujedinjenu republiku Tanzaniju.
Vjeruje se da su ostrva Zanzibar i Pemba oba bila dio afričkog kontinenta prije nekoliko desetina miliona godina, nakon čega su se odvojila i počela se udaljavati od obala istočne Afrike.

zanzibar na karti
Zanzibar na karti

Zanzibar je malo tropsko ostrvo sa dužinom od 85km i širinom oko 40km. Prekrivaju ga palme i druga vegetacija, a na ostrvu postoji i nekoliko rijeka koje teku u more ili poniru u koralnoj zemlji.
Kiše na ostrvu za razliku od ostalih područja istočne Afrike su poprilično česte a dijele se na duge i kratke kiše, u zavisnosti od godišnjeg doba. Populacija od oko milion+ stanovnika je sačinjena od Bantu crnaca, Arapa i Indijaca.

Životinjski i biljni svijet

Na ostrvu se mogu naći životinje svojstvene ovom dijelu Afrike a neke od najčešćih su leopardi, cibetke, mungosi, majmuni, zmije, šišmiši i patuljaste antilope.
Mnogi insekti i paraziti koji napadaju životinje ili biljke poput kokosa su predmet istraživanja i kontrole.

zanzibar majmuni


Iako na ostrvu se ističu visoke palme, postoje i listopadne šume zbog kojih se vjeruje da je Zanzibar nekad bio pretežno obrastao listopadnim drvećem.
Temperature tokom godine variraju između 22°C i 30°C što u kombinaciji sa zadovoljavajućim kišnim padavinama omogućuje nesmetan napredak i rast listopadnih stabala.

zanzibar palms

Turizam i civilizacija

Danas ekonomija ostrva zavisi od poljuprivrede i ribarstva.
Klima je takva da omogućuje uspješan uzgoj lokalnih poljuprivrednih namirnica a oko desetine stanovništva je zaposleno u ribarskoj industriji.
Nekada, prije nego što su se razvile kopnene luke u istočnoj Africi Zanzibar je bio poznat kao trgovinsko žarište regije.

Urbani dio ostrva
Ako posjetite Zanzibar kao turista, imaćete priliku uživati u tirkizno plavim bojama klasičnih tropskih ostrva i prošetati mekim pjeskovitim stazama ispod plitke vodene površine.
Neka od manjih ostrva koja su gotovo pusta omogućuju turistima da ih posjete za simboličnu sumu novca koju će izdvojiti da ih do tamo transportuju.

U starom kvartu Zanzibara možete razgledati stari kameni grad koji je pod zaštitom UNESCO otganizacije ili jednostavno uživati u nekoj od plaža lokalnih sela.
Talas izgradnje modernih hotela učinio je ovo ostrvo jednim od egzotičnijih destinacija za putovanja u svijetu.

U Zanzibaru se koristi tanzanijski šiling  mada na cijelom ostrvu možete plaćati u dolarima, a viza koja vam je potrebna se poprilično lako dobija na njihovom aerodromu po cijeni od 50 dolara, nakon popunjavanja potrebnog obrasca.
Male čari Zanzibara pogledajte na videu ispod.

U zavisnosti od vaše lokacije na Balkanu, Zanzibar je od nas udaljen između nekih 5000 i 6000km.
U zavisnosti od avio kompanije i ruta kojim avioni lete, do ovog ostrva se sa Balkana može stići između nekih 17 i 26 sati.
Prosječne cijene povratnih karata su uglavnom nešto oko ili ispod 1000eura, mada ako rezervišete mjesecima unaprijed možete ih dobiti i za znatno manje.
Nije nemoguće, zar ne, idemo u Zanzibar!

Ostavite komentar