Danyang Kunshan – najduži most na svijetu

Danyang Kunshan je najduži most na svijetu i kinesko mega čudo.
Most povezuje Šangaj i Nanjing i obuhvata dio brze pruge Beljing – Šangaj.
Danyang Kunshan je dug nevjerovatnih 165+ kilometara a izgradnju ovako velikog projekta su obilježili probijeni rokovi, izmjene proračuna, optužbe za korupciju i pogibije radnika.

danyang
Danyang Kunshan

Ime mosta je bukvalno destinacija od grada Danyang gdje most počinje, do grada Kunshan.
Cijena prava sitnica – za izgradnju ovog giganta koji prkosi granicama ljudskih mogućnosti potrošeno je oko 9-milijardi američkih dolara, a gradilo ga je oko 10.000 radnika.

Most je navodno izgrađen veoma čvrsto kako bi podnio nalete tajfuna i zemljotrese do 8 stepeni rihtera, kao i udare brodova težine do 300.000 tona, koliko otprilike teže neki od najvećih kruzera na svijetu.

Većinom svoje putanje most prati tok rijeke Yangtze.
9 kilometara mosta prostire se nad otvorenom vodom jezera Yangcheng i samo za taj dio je bilo potrebno obezbijediti 2000 potpornih stubova.

U konstrukciju mosta je utrošeno oko 450.000 tona čelika a 119km vijadukta pokriva željeznički transport, što i jeste bila glavna svrha izgradnje mosta.

mapa mosta

Izgradnja mosta je trajala 4 godine. Prosječna visina od zemlje mu je nekih 31 metar.

Nepojmljivo mi je razmišljati koliko bi godina trebalo lokalnim vlastima na Balkanu da sprovedu ovakvo nešto u djelo, čak i da imaju tolike pare, možda bi se snašli za nekih 70 godina, mada to ne bi bio taj kvalitet.
Bio bi to balkanski stil. (uvijek me zanesu balkanske misli).

Ostavite komentar