Danas do Islanda

Island je sjeverno-evropsko ostrvo sa populacijom nešto manjom od svega 360.000 stanovnika, od kojih 60% živi u glavnom gradu Rejkjaviku.
Smatra se da je naseljavanje Islanda započelo prije više od 1000 godina kada su ga norveški vikinzi slučajno otkrili.

Island još nazivaju i zemljom vatre i leda, jer je 11% ovog ostrva prekriveno glečerima, a na njemu se nalazi i oko 125 vulkana, od kojih 30-ak aktivnih, a mnogi od njih mogu postati aktivni bilo kada.
Zbog velikog broja vulkana zemlja je bogata termalnim vodama i toplim izvorima.
U posljednje vrijeme zemlja privlači veći broj turista zbog svojih prirodnih ljepota i fenomena.

island priroda
Island - prirodne ljepote

Iako je vidljiv uticaj Skandinavije na ovo ostrvo, Island je zemlja svojstvena sama sebi sa spektrom sadržaja iz prirode i kulture.
Islandski konji koji se mogu naći samo na islandu su direktni potomci konja koje su vikinzi nekada davno dovezli na ostrvo.

Vikinzi su takođe dali imena i Islandu (iceland=zemlja leda) i Grenlandu (green-land=zelena zemlja), iako je u stvarnosti Island zapravo zelen, a Grenland zemlja leda, to su uradili namjenski kako bi zavarali potencijalne osvajače i napadače, jer u ta vremena ako biste vi krenuli u osvajanje, da li biste izabrali put ka “zemlji leda” ili ka “zelenoj zemlji”?

islandski konji
Islandski konji

Još zanimljivosti sa Islanda

Ekološki, ova zemlja je na visokom nivou, a za to čak ne moraju ni da se trude. Obzirom da posjeduje aktivno tlo sa brojnim vulkanima i termalnim vodama, ovaj narod koristi hidro i geotermalnu energiju za napajanje više od 80% zemlje.

Sve što magma i zemljotresi ne oblikuju u prirodi Islanda, to odrade glečeri, čineći ove predjele mnogo zanimljivijim za oči nego igdje drugo u svijetu.
Ostrvo posjeduje jako malo šuma. Vikinzi su svojevremeno posjekli sve što su tada zatekli, danas se pokušava nešto drveća održati u životu, ali definitivno je primjetno da ga gotovo nema na ostrvu.

U periodu od septembra do marta na nebu Islanda noću se može vidjeti polarna svjetlost poznatija kao aurora borealis.

Nacionalni sport Islanda je rukomet, mada se bave i drugim sportovima, čini se da im je rukomet na prvom mjestu.

Stanovnici Islanda su veoma mnogo u knjigama. Statistika kaže da 1 od 10 Islanđana izda knjigu. Stanovnici gaje neku tradicionalnu naviku čitanja koja potiče još iz 13-og vijeka.

aurora borealis iceland
Aurora borealis - polarna svjetlost

Put na Island

Put na Island je do skoro bio mnogo skup, ali kako su avionske karte pojeftinile, mnogi stanovnici Evrope pa i naše regije odlaze u posjetu ovoj zemlji.
Međutim, sve na Islandu je jako skupo, od smještaja do hrane, pogotovo ako dolazite iz zemalja sa nižim standardom. Tipa, za jednu običnu ribu sa krompirićima bićete “počešljani” za nekih 20+ dolara.
Kada sletite na aerodrom, do Rejkjavika uzmite autobus, jer će vas taksi koštati opušteno oko 100 eura.

Ako se, nakon što sam vas prepao informacijama o cijenama, ipak zaputite u ovu zemlju, morate da znate da su kiše i vjetrovi jako česti, bila zima ili ljeto, dakle dobra odjeća, kišobran i kabanica da se nađu pri ruci.

Za obilazak Rejkjavika biće vam dovoljan 1 dan, ono zašto stvarno idete na Island je da vidite njegova prirodna čuda.
Postoji još nekoliko gradova i gradića na ostvu, jako čudnih imena za izgovoriti…
Neki od njih su: Akureyri, Húsavík, Vík í Mýrdal, Seyðisfjörður, Kópavogur. Hafnarfjörður itd…

Stopa kriminala na Islandu uopšteno nije visoka i prilično je sigurna destinacija za putovanja.
Ako ste malo dubljeg džepa i želite u Evropi da vidite nešto drugačije, sretan vam put na Island.

Ostavite komentar