Da li ste znali da je Afrika udaljena od Evrope samo 14km?

Najbliža razdaljina između Evrope i Afrike je na samom sjeveru afričke države Maroko i na samom jugu Španije. Njihova kopna su udaljena svega 14km a prostor između njih zove se gibraltarski moreuz ili ti tjesnac, koji je i ulaz iz Atlantskog okeana u Mediteransko tj. Sredozemno more.
Na slici ispod je Afrika koja se vidi sa evropskog Gibraltara.

Da li ste znali da je Afrika udaljena od Evrope samo 14km?

U ovoj oblasti se odigrala jedna od najvećih pomorskih misterija u istoriji.
Naime, Meri Celeste, američka trgovačka brodica isplovila je iz Njujorka 7. novembra. 1872 i zaputila se prema Đenovi (Italija).
Bila je natovarena sa 1701 barelom denaturisanog alkohola i nikada nije stigla na odredište.

Nju je bez posade pronašao jedan kanadski brod iste godine 4. decembra. Nedostajao je čamac za spašavanje i nije bilo tragova o posadi.
Alkohol na brodu i stvari od posade su bile netaknute, a za posadu zajedno sa kapetanom niko više nikad nije čuo, niti ih je vidio.

"Vrata raja" za imigrante

Da li ste znali da je Afrika udaljena od Evrope samo 14km?

     Mala razdaljina između Španije i Maroka je idealna opcija za imigrante koji vide spas u Evropskoj uniji. Na slici su afrički imigranti koji se penju na ogradu koja odvaja Maroko od španske enklave Seuta.

     Oni koji uspiju da uđu u Seutu, stigli su do tla evropske unije a njihova sudbina često zavisi od države iz koje su emigrirali.

Neki budu deportovani, a neki mogu da podnesu zahtjev za politički azil ili status ekonomskog migranta.
Mnogi afrički migranti zapućuju se opasnim i dugim rutama u nadi za boljim životom u Evropi, što je dovelo do povećanja kriminala i trgovine ljudima.

Gibraltar

Suverenitet Gibraltara je sporna tačka u anglo-španskim odnosima jer Španija polaže pravo na teritoriju.
Stanovnici Gibraltara su odbacili prijedloge za španski suverenitet na referendumu 1967 a na referendumu 2002 odbačena je i ideja o zajedničkom suverenitetu.
Teritorija Gibraltara pripada Velikoj Britaniji i prostire se na gotovo 6,7 km².
Po poslednjem popisu iz 2018 tamo živi oko 34.000 stanovnika.

Ostavite komentar