Kako su nastala imena velikih svjetskih gradova?

Njujork

Njujork, poznat i po nadimku “Velika Jabuka”, nekad se zvao Novi Amsterdam.
Novi Amsterdam je u 17-om vijeku bio Holandsko naselje na južnom dijelu Menhetna koje je služilo kao sjedište kolonijalne vlade u Novoj Holandiji.

     Kada je teritorija promijenila vlasništvo nakon drugog anglo-holandskog rata 1665, Novi Amsterdam je nazvan Nju-Jork po vojvodi od Jorka, a Englezi i Holanđani su sporazumno podijelili teritorije.
Tako je nekadašnji Novi Amsterdam postao centar Njujorka.

Kako su nastala imena velikih svjetskih gradova?

Tokio

Kada je Tokugava Ieiasu postao prvi vojni zapovjednik u ovoj oblasti Japana, napravio je od malog ribarskog sela Edo svoju prestonicu. Grad je rastao pod njegovom vlašću. Kada se 1868 car vratio na vlast, preselio je svoju carsku palatu iz Kjota, koji je tada bio glavni grad, u Edo, i grad preimenovao u Tokio što znači “Istočna Prestonica”.
Edo je u tom periodu bio grad sa više od milion stanovnika što ga je činilo populaciono jednim od najvećih gradova na svijetu.

Sidnej

Kako su nastala imena velikih svjetskih gradova?

!788 Britanac Artur Filip je otkrio zalihu pitke vode za svoju žednu posadu u uvali blizu Džekson luke, današnje sidnejske luke.

     Prvobitno je razmišljao da tom zalivu da ime Albion ali se na kraju ipak odlučio da ga nazove Sidnejska uvala po državnom sekretaru lordu Sidneju, koji između ostalog nikad nije ni kročio na tlo Australije.

 Prije dolaska Britanaca na teritoriji Sidneja je živjelo između 4000 i 8000 australijskih Aboridžina. Neka istraživanja pokazuju da su Aboridžini naseljavali Australiju desetinama hiljada godina ranije.

Rim

     Ime Rim je vezano za jedan mit koji je opšte prihvaćen kao tradicionalno objašnjenje o porijeklu imena ovog grada.
     Legenda govori o blizancima Romulu i Remu koji su bili sinovi rimskog Boga Marsa, koje je zli ujak ukrao od majke i bacio ih u rijeku Tibar.
     Spasio ih je Bog Tiberius poslavši im vučicu koja ih je othranila, a kada su odrasli na mjestu gdje ih je pronašla su izgradili grad.

Kako su nastala imena velikih svjetskih gradova?

Realnije tumačenje ove priče je da ih je usvojio jedan pastir i odgojio ih u pećini.
Tokom života oni nisu znali ko su i odakle potiču, a kada su odrasli vratili su se među narod, zadobili njihove simpatije, postali istaknuti lideri i podigli Rim.

Pariz

Grad je dobio ime po keltskom plemenu Parisi.
To je bilo prvo pleme koje se doselilo na ostrvo nekih 300 godina p.n.e.
Pariz još nazivaju i “Grad Svjetlosti”, što zbog “doba prosvjetljenja” kako filozofi nazivaju period 17 i 18 vijeka i nevjerovatnu ekspanziju zapadnih zemalja, što zbog petrolejskih lampi koje su svojevremeno osvjetljavale pariške ulice i bulevare kao nigdje na svijetu.

     Interesantan je podatak da je od  sredine 18-og vijeka Pariz osvjetljavalo gotovo 56.000 petrolejskih lampi koje su opstale sve do samog kraja 19-og vijeka.

Čikago

Kako su nastala imena velikih svjetskih gradova?

Prije nego što su obale jezera Mičigen bile prekrivene betonom, to je bilo jedno nisko močvarno područje pogodno za uzgoj luka.
     Smatra se da riječ Čikago potiče od indijanske riječi koja u prevodu znači “divlji bijeli luk” a Francuzi su je izgovarali “Chicagou”.
     Francusko-afrički istraživač Jan Baptiste bio je prvi autohtoni doseljenik u Čikago i smatra se osnivačem Čikaga zbog njegove uloge u razvoju tog tadašnjeg naselja.

Rejkjavik

Da li ste i vi od onih osoba koje su se uvijek pitale zašto glavni grad Islanda nosi tako čudno ime?
Odgovor je i jednostavniji nego što izgleda.
Rejkjavik je spoj dvije riječi “Reykur”- što znači dim, i “vik” – što znači zaliv.
Dakle Rejkjavik u slobodnom prevodu možemo prevesti kao “zaliv dima”, što uopšte nije čudno ako uzmemo u obzir broj gejzira i vulkana koji se nalaze na Islandu.

Ostavite komentar