Čudesna cvjetna bašta – Dubai

Ko bi pomislio da petunija, kalendula ili neven mogu da rastu na suhom tlu Dubaia, ali… Emirati su zemlja čuda i eto, tamo gotovo da je sve moguće. Mi bi to po narodski rekli “para vrti gdje burgija neće”.
U distriktu zvanom Dubailand (da, zvuči kao arapski Disneyland), ostvaren je ovaj projekat vrijedan nekih 11-miliona dolara.

cudesna basta dubai
"Miracle Garden - Dubai"

Bašta čuda je cvjetna bašta otvorena na dan zaljubljenih 2013 godine.
Navodno se u bašti nalazi oko 48.000 cvjetova raspoređenih na površini od oko 75.000m².

Kako bi doživljaj posjetioca bio još uzbudljiviji, kreatori su se maštovito poigrali izgledom pejzaža, ispoljivši ljudsku kreativnost u svom najljepšem obliku.
Tako ćete naići na cvjetne topijare u raznim oblicima prošarane sa 50-60 različitih boja.

Kompanija koja se brine o održavanju ovog vrta se brine o tome da se cvijeće mijenja sa svakom sezonom, tako da posjetioci koji se vraćaju da posjete baštu u različitim godišnjim dobima mogu svaki put uživati u novom iskustvu.

Cvjetna čuda - Dubailand

Kako je Dubai zemlja sa ne tako mnogo vode za rasipanje, i koja vodu dobija preradom morske vode, navodnjavanje ovog vrta se vrši kontrolisano kap po kap, a za to se koristi otpadna voda i po nekoliko puta.
Dnevno se upotrijebi oko 750.000 litara vode koja je potrebna da se zalije cijeli vrt.

Tako je Dubai htio pokazati kako se otpadnim vodama može ozeleniti suho pustinjsko tlo.

Ova bašta drži 3 Ginisova rekorda: 
   – za najveći vrt na svijetu
   – za najveću cvijetnu skulpturu na svijetu – avion Airbus A380 i
  –  za najviši Topiar – skulpturu Miki Mausa.

Vrt je otvoren od oktobra do kraja maja svakim danom od 10 ujutru do 10 naveče, a cijena ulaznice je oko 9 američkih dolara.

Vrt je konkurencija sličnim projektima širom svijeta, a da li zaslužuje titulu najljepšeg vrta na svijetu, pogledajte video ispod i procijenite sami.

Ostavite komentar