Buenos Aires

Na jugoistočnoj obali Južne Amerike nalazi se Buenos Aires, glavni grad Argentine. Ime ovog grada otprilike se može prevesti kao “dobri vjetrovi”.
Buenos Aires je autonomni grad i funkcioniše kao distrikt, naseljava ga nešto preko 15-miliona stanovnika od čega urbani dio nešto manje od 5-miliona. 

buenos aires arhitektura
Stare kuće - Buenos Aires

Najtopliji mjeseci u ovom gradu su decembar, januar i februar sa prosječnom temperaturom oko 25°C dok je najhladniji jul gdje prosječne temperature padaju do nekih 14°C. 
Luka Buenos Airesa je najprometnija luka u južnoj Americi i svake godine kroz nje prođu milioni artikala koji se dalje razvoze širom kontinenta.
Obzirom da grad funkcioniše autonomno kao distrikt, građani sami biraju svog gradskog predsjednika koji boravi u Rozoj kući, koja je bukvalno to kako i zvuči.

Roza kuća - vlada Buenos Airesa

Argentina je takođe izrodila mnoštvo sjajnih fuldbalskih majstora, počevši od Diega Armanda Maradone pa sve do Messija danas. Fudbal je u Argentini veoma popularan i mnogo doprinosi razvoju i slavi kako ovog grada, tako i cijele Argentine.

Ulice Buenos Airesa su poprilično slično i planski organizovane kao ulice Njuorka, što izuzetno olakšava kretanje i snalaženje u gradu.
Ako tokom boravka u gradu kod sebe ne posjedujete argentinski pesos, moći ćete se poslužiti i sa američkim dolarima jer ih prihvataju na većini mjesta.

Ovo je takođe grad sa oko 700 prodavnica knjiga što ga čini najvećim glavnim gradom po broju prodavnica knjiga na svijetu. Više od polovine stanovništva posjeduje kućne ljubimce poput mačaka ili pasa koje možete sresti u velikom broju. 
Najstariji metro u južnoj Americi izgrađen 1913 se nalazi takođe u ovom gradu.
Što se tiče našeg vijeka, Buenos Aires je prvi latinski grad koji je ozakonio istospolne brakove.

Šta vidjeti u Buenos Airesu?

Dječiji grad

U provinciji Buenos Airesa La Plata izgrađen je dječiji grad ili dječija republika koja je idealno mjesto za djecu. Ovaj zabavni park je izgrađen u proporcionalnoj veličini za dječiji uzrast a sastoji se od parlamenta, zgrade vlade, suda, crkve, luke, teatra, aerodroma, restorana, hotela itd… Park je izgrađen u svrhu dječije zabave i edukacije.

Nacionalni muzej likovne umjetnosti je idealna opcija za sve ljubitelje umjetnosti.
Kolekcija se prostire na 3 sprata u 30 izložbenih soba, prikazujući međunarodne umjetnine od srednjeg do 20 vijeka, a neka od njih su i djela Rembranta, Modiljanija i Pikasa.

Colon teatar je graciozna operska kuća dekorisana u evropskom stilu sa zapanjujućom arhitekturom i dizajnom. U njoj su nastupala mnoga velika svjetska imena kao što su Štraus i Stravinjski.

Palermo hipodrom je idealan za ljubitelje konjskih trka. Hipodrom je domaćin bar 10 trka mjesečno a u sklopu njega se nalaze kazino, šoping centri i francuski restorani.

hipodrom buenos aires
Palermo hipodrom

Groblje Recoleta je poznato fascinantno spomen područje prepuno mauzoleja poznatih Argentinaca i elitnih porodica koje privlači veliki broj turista. Ovo groblje svjedoči tome koliko pažnje se poklanja zagrobnom životu i smrti.

Još neke od stvari za vidjeti su :
Plaza de Mayo, San Telmo i Nacionalni istorijski muzej, Metropolitanska katedrala, Galerije stare i nove umjetnosti, Palermo i Jardín Botánico…

Naravno da ne možemo opisati ni milimetar onoga što ovaj grad u principu jeste, ali na videu ispod to možete i sami pogledati.

Ostavite komentar