Borobudur – najveći budistički hram jugoistočne Azije

Borobudur hram je jedno od najstarijih kulturnih obilježja u Indoneziji i jedna od destinacija idealnih za posjetu ako idete u obilazak ove zemlje.
Hram je izgrađen u osmom vijeku u obliku piramide, ili tradicionalne budističke mandale.
Nalazi se na indonežanskom ostrvu Java, a sastavljen je od 9 naslaganih platformi.
Smatra se jednim od najvećih budističkih lokacija na svijetu i pri vrhu je liste UNESCO-ve svjetske baštine.

borobudur piramida
Borobudur budistički hram

Ovaj veliki hram je ukrašen sa 504 statue Bude i bio je vijekovima prekriven vulkanskim pepelom, jer se veliki dio stanovništva svojevremeno preselio na istočnu Javu zbog učestalih vulkanskih erupcija.
Još jedan od razloga koji se pominje za zapuštanje hrama je propadanje kraljevstva Hindusa i prelazak stanovnika Jave na islam.
Otkopan je neke 1800-te od strane Evropljana i danas je jedno od vrijednijih kulturnih zaostavština na Javi koje privlači veliki broj posjetioca.

Kada je započeo proces otkopavanja, hram je bio prekriven pepelom, zemljom i travom, i naizgled je podsjećao na jedno zaraslo brdašce.

borobudur statua bude
Jedna od 504 statue Bude

Hram je izgrađen u stilu javanske arhitekture kao spoj indonežanske domorodačke ideologije voršipovanja predaka i budističkog koncepta dostizanja nirvane.
Danas je ovaj hram jedna od najvećih budističkih kolekcija i građevina na svijetu i jedno je od najvećih arheoloških nalazišta jugoistočne Azije.

Osim što je jedno od najprivlačnijih indonežanskih lokaliteta za turiste, hram se i danas koristi za budistička hodočašća.
Porijeklo imena građevine nije potpuno jasno i svodi se na nekoliko nepotvrđenih pretpostavki.
U periodu kada je hram izgrađen ostrvom je vladala dinastija Svilendra koja je pripadala mahajana budizmu.

Krajem 2010-te erupcija vulkana Merapi nanijela je hramu ozbiljnu štetu, prekrivajući ga sa 3cm pepela i ubivši vegetaciju okoline.
(Merapi je upravo ponovo eruptirao 27.janurara.2021 izbacujući vrelu lavu koja je klizila niz padinu dužinom od 1500 metara).

Hram je bio zatvoren za posjete nekoliko mjeseci zbog čišćenja pepela a nakon otvaranja je broj posjetilaca na njemu ograničen na 80 osoba po obilasku.
UNESCO je kao vid pomoći donirao 3.miliona dolara a 55.000 blokova je moralo biti demontirano kako bi se očistio drenažni sistem koji je začepljen kišom koja je pala po pepelu.

Preporuka onih koji su posjetili Borobudur je da je hram najbolje posjetiti u rano jutro, gdje možete uživati u prelijepom jutarnjem izgledu monumentalnih silueta i sjenki figura okupanih izlazećim suncem, dok u obilazak idete sa bakljama u ruci.

Hram je otvoren za posjete od 6-17 sati a cijena ulaznice za odrasle strance je 22 dolara.

Izgled hrama možete pogledati na videu ispod.

Ostavite komentar