Bajkovito selo Lede na jugoistoku Njemačke

Spreewald (Spree šuma) je zaštićen i divan riječni rezervat u Njemačkoj koji se nalazi u saveznoj pokrajini Brandenburg, udaljenoj nešto više od 100km jugoistočno od glavnog grada Berlina.
“Spree” (Spri) je ime rijeke koja je glavna pritoka rijeke Havel.
Zelena pluća Brandenburga, kako još nazivaju ovu regiju, su idealno mjesto za bijeg iz gradske vreve.
Jedna od glavnih destinacija u ovoj regiji koju turisti odluče posjetiti je selo Lede (Lehde) u kom ćete doživjeti bajku u stvarnosti.

Napomenuo bih da je ova regija takođe dom slavenske zajednice Sorbs (lužički-Srbi) koja broji nekih 60.000 ljudi, a koja je sačinjena od potomaka slavenskih plemena koji su prvi naselili ove dijelove prije više od 1400 godina.
Do dana današnjeg oni su sačuvali mnogo od svoje stare kulture.

Selo Lehde - dragulj grada Lübbenau

lehde
Selo Lede (Lehde)

Za nešto više od sat vremena vozom od Berlina, stići ćete u ovaj netaknuti dio bajkovite prirode čija je biosfera pod zaštitom UNESCA.
Na stotine vodenih puteva koji se isprepliću između starih tradicionalnih kućica i objekata, vode vas kroz mir kakav se samo može poželjeti, dok odmarate oči i dušu u divnoj prirodi koja vas okružuje.

Selo je sačinjeno od malih ostrva koja su najčešće povezana drvenim mostovima i okružena vodenim potocima rijeke Spree.
U ovoj laguni živi oko 160 lokalnih stanovnika a mnoge farme ni danas nisu povezane sa sistemima puteva, već se do njih može isključivo doći samo brodicama.
Ovo lokalnim žiteljima baš i ne ide u prilog ako razišljamo o životnim olakšicama, mada oni nemaju problem sa tim jer su se navikli na takav život.

lede njemacka
Selo Lede

Bez obzira što je jedini način transporta u ovom selu riječni, stanovništvo je veoma domaćinski nastrojeno i gostoljubivo, a cijela je okolina osmišljena da ugodi turistima i omogući im divno iskustvo.
Tako ćete ovdje naći sve što vam je potrebno za odmor: kafiće, zanatske radnje, pansione, sve ono što jednom posjetiocu treba u ovakvom okruženju.

Turisti uglavnom selo obilaze čamcima razgledajući okolinu, i najčešće je to njihova konačna destinacija kada se zapute u ovu regiju.
Selo je samo po sebi staro nekih 7-vijekova i kuće su građene uglavnom od drveta, neke čak i sa krovovima od trske u tradicionalnom duhu ove šume.
Na njima se nalaze i neki stari lužički ukrasi poput lika zmije i cijeli ambijent u kompletu ovom mjestu daje auru sela iz bajke.

Selo Lede možete pogledati na videu ispod, a neke od vas koji ste često u Njemačkoj možda i inspiriše da ga posjetite.

Ostavite komentar