Američki nacionalni park Rocky Mountains

Rocky Mountains (stjenovite planine) čini poznati lanac planina u S.A.D koji se prostire od Kanade do Meksika duž 4800km.
Smatra se da su ove planine nastale tokom procesa orogeneze Laramide (klizanjem podzemnih ploča) prije nekih 70 miliona godina.

Od tog perioda dejstvom mnogih tektonskih pomjeranja i erozija glečera formirane su fascinantne “Rocky Mountains” planine, koje svojim dolinama, vrhovima, jezerima i životinjskim svijetom privlače ogroman broj posjetioca, pogotovo u ljetnoj sezoni.

rocky mountains
Rocky Mountains

Nacionalni park

Nacionalni park Rocky Mountains se nalazi u saveznoj državi Kolorado i prostire se na površini nešto većoj od 1000 km2

Ogroman broj posjetitelja godišnje posjeti ovo bogatstvo prirode, a na raspoloaganju im stoji pet prihvatnih centara koji su namijenjeni posjetiocima.
Sam nacionalni park nudi više od 500km staza, 150 jezera, preko 700km potoka, preko 70 vrhova viših od 3000metara na kojima se nalaze i neki od popularnih glečera kao što su Taylor, Andrews, Sprague, Rowe i Mills, a neki od vrhova su i pod trajnim snijegom.
Rocky Mountain je idealan izletnički izbor svih onih koji uživaju u planinarenju, kampovanju, skijanju, snowboardingu, biciklizmu, šetnji ili pecanju.
Temperature u najtoplijim ljetnim mjesecima dosežu i do 27stepeni, dok zimi padaju i ispod nule.

smaragdno jezero
Smaragdno jezero

U raznim sprovedenim istraživanjima naučnici su zaključili da su razna indijanska plemena hiljadama godina unazad prolazila ovim područjem loveći i migrirajući u druge dijelove zemlje, ali da se nisu pretjerano zadržavali na ovim planinama.
Prvi bijelac je došao na teritoriju sadašnjeg nacionalnog parka tek 1820-te godine.
To je bio Stephen Harriman Long, vođa Long ekspedicije.

Nacionalni park Rocky Mountain je osnovan zahvaljujući jednom dječaku koji je bio zaljubljenik u prirodu i mnogo je istraživao to područje.
Zvao se Enos Milis i napisao je mnoštvo knjiga i eseja o predijelima današnjeg nacionalnog parka.

Zalagajući se predano za osnivanje nacionalnog parka često je odlazio u istočne gradove zagovarajući tu svoju ideju, da bi neke 1915 nakon odobrenja kongresa konačno bila donijeta odluka o osnivanju nacionalnog parka Rocky Mountain.

bow
Rijeka "Bow"

Biser ove planine su definitivno njena jezera koja su, možemo slobodno reći, među najljepšima na svijetu.
Neka od najpoznatijih jezera su: medvjeđe jezero, jezero nimfi, jezero snova, smaragdno jezero, dragulj, odesa itd. (imena jezera u prevodu)
Gotovo je nemoguće u jednoj objavi ispisati koliko toga ova planina ima u ponudi ali svakako ne smijemo zaboraviti pomenuti ni mnoge vodopade i kanjone koji su takođe neke od glavnih atrakcija.

Životinjski svijet

Ovdje se može naći spektar životinja različitih vrsta, od biljojeda kao što su los, jelen, mazga, planinska koza i kozorog, pa sve do predatora kao što su kanadski ris, divlja mačka, crni medvjed, grizli, sivi vuk, kojot i lisica.
Kraj je bogat takođe hiljadama vrsta manjih sisara, vodozemaca, beskičmenjaka, riba, ptica i insekata.

Pojačanim ljudskim naseljavanjem smanjio se znatno broj životinja a grizli i sivi vuk su gotovo istrijebljeni, pa su vlasti morale uvesti zakonske mjere zaštite ovih vrsta.

Rocky Mountains, video snimak iz vazduha, relaksirajući video od sat vremena

Ostavite komentar